Krémes fehérbab leves – ízkavalkád egyetlen tányérban
A fehérbab az egyik legmagasabb rosttartalmú babféle, nagyon egészséges, koleszterinbarát választás. Nem mellesleg igen finom is! Ezzel a különleges, mégis könnyen és gyorsan elkészíthető krémlevessel nem lőhetünk mellé.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 db közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
- 3 db zellerszár apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk őrölt pirospaprika
- 900 g konzerv fehérbab
- 80 g parmezán (ebből 20 a tálaláshoz)
- 1 l húsleves alaplé
- 1/2 tk reszelt citromhéj
- 2 tk citromlé
- 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz
- só, bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
Elkészítés
- Hevítsük fel az olajat egy fazékban, majd adjuk hozzá a hagymát és a zellert és gyakori kevergetés mellett pároljuk 5 percig, ezután jöhet a fokhagyma és a piros paprika, újabb két percre.
- Majd keverjük hozzá a babot és a parmezánt (opcionális), a húsleves alaplevet, ízlés szerint sót, borsot és babérlevelet, majd forraljuk fel nagy lángon. Ezután alacsony hőfokon főzzük mintegy húsz percig időnként megkeverve.
- A végén vegyük ki a babérlevelet, majd két csészényi levest szedjünk ki a fazékból és pürésítsük simára. Öntsük vissza, majd keverjük hozzá a citromlevet és a citromhéjat, szedjük tányérokba, szórjuk meg parmezánnal és díszítsük petrezselyemmel.
Tápanyagok
Energia: 185kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!