Téged is foglalkoztat a kérdés? Bevallom, én néha elveszek a választásban. Most megnézzük a piacon leggyakrabban megtalálható rizsfajtákat, és azt, hogy egyes típusok mitől tekinthetők egészségesebbnek – vagy kevésbé egészségesnek -, mint mások.

A rizs mértékkel fogyasztva általában véve is egészségesnek tekinthető, mivel gazdag szénhidrátforrás és kellő energiát biztosít a szervezetünk számára. Természetesen minden formájának megvannak a maga egészségügyi előnyei.

Például a teljes kiőrlésű gabonafélék az egyszerű szénhidrátokhoz képest jobbak az egészségünk szempontjából – ezért a legtöbben a barna rizst vagy a fekete rizst tartják a legegészségesebb választásnak. 

Az egyes rizsfajták között továbbá általános tápértékbeli különbségek is vannak. A barna és a fekete rizs például általában kivételesen gazdag tápanyagokban, szemben a fehér rizzsel, amelyből mindezek hiányoznak. De a vörös rizs és a vadrizs is kiváló tápértékekkel rendelkezik, amely még a klasszikus barna rizsével is vetekedhet.

Vannak, akik csupán a színe és az állaga miatt választják a fehér rizst, bár tisztában vannak vele, hogy ez nem a legegészségesebb fajta. Egyszerűen csak nehezebb nekik megszokni a barna rizs ízét. 

Tegyük tehát tisztába, hogy mit és miért jó fogyasztani:

1. Barna rizs

A barna rizs abban különbözik a fehér rizstől, hogy a külső héját lehántolják a rizsszemekről, de a csíra és a korparéteg benne marad. 

Ez teszi ezt a teljes kiőrlésű rizst olyan táplálóvá, és lehet, hogy bár durvább az állaga, mint a fehér rizsnek, de ettől még ugyanolyan jó íze van, a tápértékeit tekintve pedig simán kenterbe veri a fehér rizst.

Bár szénhidrát- és kalóriatartalmát tekintve hasonlóak egymáshoz, a barna rizsben lényegesen több rost és fehérje is található, mint a fehér rizsben, amik pedig a szénhidrátok felszívódását lassítják – így sokkal előnyösebbnek tekinthető az egészséges étrend szempontjából. 

A barna rizs gazdag flavonoid antioxidánsokban, amelyek nélkülözhetetlenek a betegségek – köztük a szívbetegségek – megelőzésében.

Továbbá tanulmányok kimutatták, hogy segíthet az inzulin- és vércukorszint szabályozásában. Ez, valamint a benne található sokféle vitamin és ásványi anyag teszi kiváló választássá akár a cukorbetegek számára is.

2. Fehér rizs

A fehér rizs rendkívül népszerű, még akkor is, ha nem a leghasznosabb az egészségre nézve. A rizsfajták közül általában ez a legolcsóbb megoldás, finom, és remek az állaga is. A héját, korpáját és csíráját azonban eltávolítják, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági idejét, így a feldolgozásának a módja negatív hatással van a tápértékére. 

Gyakorlatilag ezzel az eljárással puhább lesz a textúrája, ugyanakkor minden rostanyagtól, vitamintól és ásványi anyagtól megfosztják. A glikémiás indexe magasabb, mint más rizsfajtáké, és antioxidánsokban is szegényebb, ha összehasonlítjuk a fekete, barna, vörös vagy vadrizzsel.

Ennek ellenére sok fehér rizs márkát mesterségesen dúsítanak folsavval, kalciummal és vassal, ami némileg növeli az előnyeit. Ráadásul az alacsonyabb rosttartalom előnyösebb lehet azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek.

3. Fekete rizs

A rizs egy kevésbé ismert és elterjedt változata. Sőt, az ősi Kínában egyenesen tiltott volt a fogyasztása, és csak a kiváltságos uralkodó osztály étkezésében szerepelhetett (pontosan az értéke és egyedisége miatt).  

A fogyókúrázók okkal szeretik a fekete rizst. Ez tartalmazza a legkevesebb kalóriát és szénhidrátot adagonként, és minden rizsfajta közül ezt tartják a leggazdagabbnak antioxidánsokban, ami táplálkozási szempontból és fogyás szempontjából is a legjobb választássá teszi. De nincs még ezzel vége az előnyeinek, ugyanis a fehérjetartalma is az egyik legmagasabb a rizsfajták között. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A fekete rizsben található antioxidánsok különösen hatékonyak a gyulladáscsökkentő hatásukat tekintve, sőt, tanulmányok szerint még rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek ígéretesek lehetnek a megelőzés szempontjából. Figyelem! Jó sokáig kell főzni (legalább 40-50 perc), és akkor jó, ha lilás, ragacsos állagúvá változik. 

4. Vörös rizs

A vörös rizs színét tekintve gyönyörű, és élénk színt adhat az ételeinknek. Sokkal több rostot és fehérjét tartalmaz, mint a fehér rizs, és antioxidánsokban is majdnem olyan gazdag, mint a fekete rizs (és jobb, mint a barna rizs). A vörös rizsben található flavonoid antioxidánsok rendkívül jótékony hatással vannak a szervezetre.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a vörös rizsben található antioxidánsok a legjobbak a szabad gyökök elleni küzdelemben. Ugyanakkor az erjesztett vörös rizs emésztőrendszeri rendellenességeket is okozhat, így ha a fogyasztásakor némi kellemetlenséget érzel, akkor az azt jelenti, hogy ez nem az anyagcserédnek megfelelő élelmiszer. 

Nem ajánlják terhes nők számára, izületi problémákkal szenvedőknek, gyulladásos megbetegedésekben szenvedők számára.

5. Vadrizs

Ha valami érdekeset szeretnél tudni, eláruljuk, hogy a vadrizs technikailag nem is rizs, mivel valójában különböző vízi fűfélék magja. Azonban úgy néz ki, mint a rizs, és az íze is olyan, mint a rizsé. Ráadásul a főzéshez való felhasználási módja is pont olyan, mint a rizsé.

Erőteljes íze miatt leggyakrabban valamilyen más rizsfajtával elkeverve fogyasztják. A vadrizs sokkal több rostot és fehérjét tartalmaz, mint a fehér rizs, de ennek van a legmagasabb kalória- és szénhidráttartalma.

Tanulmányok kimutatták, hogy a vadrizs az inzulinrezisztencia csökkentése mellett rendkívül hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet és az oxidatív stresszt is.

Továbbá rengeteg antioxidánst és egy sor vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ami a rizs egyik leggazdagabb fajtájává teszi.

6. Basmati rizs

Kalória és szénhidrát tartalmát tekintve ugyan hasonló a fehér rizshez, de mivel lassan felszívódó szénhidrát, ezért sokkal laktatóbb, és tovább egyensúlyban tartja a vércukorszintet. A basmati rizs glikémiás indexe 50 és 58 között van a skálán, ami alapján a rizsek között a legalacsonyabb glikémiás indexűnek tekinthető. 

Eleve jelentős mennyiségű a rosttartalma, de a barna változata még a többi barna rizsnél is jóval magasabb értékű (körülbelül 20% -kal több) rostot tartalmaz.

Rengeteg vitamint, és fontos tápanyagot tartalmaz, de kiemelkedő a B1-vitamin tartalom benne, ami kifejezetten jót tesz az idegrendszer egészséges működésének.

Szokták nevezni a rizsek királyának is, mert ragadás nélkül is teljesen puhává főzhetőek az illatos hosszúkás szemei. Ha a fehér rizst szereted, de könnyebb változatban, akkor ez egy remek választás lehet!

7. Jázmin rizs

A jázmin rizs a basmati rizs egyik alfajtája. Első ránézésre az enyhe illatával és hosszúkás fehér szemeivel igen hasonló is a basmati rizshez, belül azonban mégsem ugyanaz. 

Érdemes vigyázni vele, mert ez a rizs rendelkezik a legmagasabb glikémiás indexel a többi rizsfajta között. 109 a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy már a tiszta glükóznál is magasabb. Emiatt a komoly vércukor-ingadoztató hatása miatta fogyasztása nem is ajánlott mindenki számára.

Befejezésül: Melyik a legegészségesebb rizsfajta?

A barna rizs általánosan elismert, mint a legegészségesebb választás, ha rizst szeretnél enni, de a fekete rizs ugyanolyan tápláló, ha valami mást szeretnél kipróbálni. 

Az életben mindenben a mértékletesség a kulcs. 

Ha szereted a fehér rizst, nem kell megváltoztatnod az étrendedet és lemondani róla. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott étrendet tarts fenn.

Ezek is érdekelhetnek: