Az Atkins diéta egy alacsony szénhidrát bevitelen alapuló diéta amit Dr. Robert Atkins hozott létre.

Az alapkoncepció, hogy a magas szénhidrát bevitel okozza a túlsúlyt, ezért az Atkins diéta célja a túlzott szénhidrát bevitel korlátozása és a fehérje bevitel előtérbe helyezése.

Az Atkins diéta lényege

Az Atkins módszernek köszönheti manapság rengeteg ember azt, hogy rövid időn belül sikerült elérnie az ideális testsúlyát, mindezt koplalás, és önsanyargatás nélkül.

Az Atkins fogyókúra lényege, hogy a felesleges plusz kilóktól mindenféle éheztetés nélkül meg tudjunk szabadulni, ehhez pedig nem kell mást tennünk, minthogy követjük a „Dr. Atkins forradalmian új étrendje” című könyvben leírt szabályokat, és utasításokat.

Az Atkins diéta összesen négy fázisból áll, és mind a négy fázisnak megvan a fontos szerepe, melynek köszönhetően fokozatosan szoktatjuk hozzá szervezetünket egy teljesen új étkezési formához, mely rövid időn belül súlycsökkenést fog eredményezni.

Mivel mindegyik szakasz az előzőre alapoz, így a hetek múlásával mindig csak a tudásunkat kell egy kicsit kibővíteni, hogy hétről hétre tartani tudjuk a fogyókúrát.

A diéta célja, hogy mindenki megtalálja saját maga számára azt a maximális szénhidrátmennyiséget, ami mellett a fogyás folyamatos lesz, emellett étvágyunkat is sokkal jobban kordába tudjuk tartani, elkerülhetjük a hatalmas falási rohamokat, és aktívabbá energikusabbá válhatunk.

Az Atkins diétának csupán néhány alapelve van, melyeket valóban komolyan kell venni annak érdekében, hogy olyan eredményt kapjunk pár hét múlva, mint amit az elején elképzeltünk.

Az alacsony szénhidrátfogyasztás következtében a testnek muszáj beindítania a zsírégetést, mely aztán a fogyáshoz fog vezetni. A diétát főleg azoknak az embereknek lehet jó elkezdeni, akik szeretnek enni és szeretik a különféle húsokat, illetve akik viszonylag rövid időn belül szeretnének látványos eredményeket elérni.

Ritka esetben az Atkins diétát epilepsziás gyermekek esetében rövidtávon az orvosok is ajánlani szokták, hiszen az alacsony szénhidrátfogyasztás segíteni tud a különböző neurológiai tünetek kezelésében.

Az Atkins diéta fázisai, szakaszai

A diéta célja elsősorban nem csak a fogyás, hanem súlymegtartás is, tehát ha sikerült leadnunk hetek, hónapok alatt a felesleges kilókat, akkor ne történjen meg az, hogy az ember szép lassan visszahízza ugyanazt a súlyt, vagy adott esetben még többet, mint amennyit lefogyott.

Annak érdekében, hogy ez semmiképp ne következzen be az Atkins diéta egy 2 hetes bevezető szakasszal indít, mely során az illető meg tudja ismerni és tanulni a diéta alapelveit, és legfontosabb szabályait.

A diéta második fázisában a hetek alatt jól megszokott szabályokat továbbra is tartani kell, ám elkezdhetünk néhány olyan élelmiszert is beiktatni az étkezésünkbe, amit az elmúlt pár hétben kerülnünk kellett, majd ezáltal elkezdhetünk emelni a szénhidrátbevitelünkön is.

A maradék két szakaszban pedig folyamatosan olyan szokások kialakításán fogunk dolgozni, mely segít abban hogy ezt az életmódot hosszútávon tartani tudjuk.

Az Atkins diéta első szakasza

Az Atkins fogyókúra első szakasza a bevezetés, amikor lényegében a szervezetünket elkezdjük hozzászoktatni egy teljesen új étkezési módszerhez. Ez a szakasz 2 hetet kell hogy igénybe vegyen, ez idő alatt ha minden szabályt pontosan be tudunk tartani, megkezdődik a zsírégetés is.

Ebben az első szakaszban ehetünk vörös húsokat, halakat, baromfit, illetve kagylót, tengeri herkentyűket, és tojást is. A szénhidrát mennyiségünk ebben az időszakban nem lépheti túl a napi 20 grammot.

Kerülnünk kell a pékárukat, a kenyereket, és a tésztaféléket, cukros ételeket, illetve az olyan zöldségeket is, melyek magas keményítőtartalommal rendelkeznek (kukorica, burgonya).

Kis mennyiségben fogyaszthatunk sajtokat, tejfölt, illetve tejszínt is. Cukor helyett át kell térnünk az édesítőszerekre, illetve figyelünk kell arra is, hogy naponta minimum 2 liter folyadékot fogyasszunk, melybe sem alkohol, sem koffeintartalmú ital nem szerepelhet.

Atkins diéta második szakasz

Talán a második szakasz a legjobb azok számára, akik nehezen viselték az első 2 hét megpróbáltatásait. Ebben a fázisban ugyanis már beindult a zsírégetés, és a fogyást is elkezdtük tapasztalni magunkon, ez pedig ad egy plusz motivációt ahhoz, hogy ne hagyjuk félbe a fogyókúrát.

A diéta második szakaszában a napi szénhidrát mennyiségünket emelhetjük plusz 5 grammal, egészen addig ameddig a fogyás az elsődleges célunk.

Itt már ehetünk valamivel több sajtot, és túrót is. Elkezdhetjük beilleszteni az étrendünkbe a különböző olajos magvakat, illetve elkezdhetünk újra burgonyát, kukoricát, és hüvelyes zöldségeket is fogyasztani.

Étrendünkbe Az Atkins diéta második fázisában már helyet kaphatnak a bogyós gyümölcsök is.

Atkins diéta harmadik szakasz

Az Atkins módszer során mindenképpen szem előtt kell tartanunk a fokozatosságot. Ennek köszönhető az, hogy az emberek viszonylag gyorsan megszokják az új szabályokat, ezek után pedig sokkal könnyebb lesz a súlyt is megtartaniuk, ezzel tudjuk a leadott felesleges kilók visszahízását is megakadályozni.

Az Atkins diéta ezen pontján már többféle szénhidrátot is lehetőségünk van fogyasztani, csupán arra kell figyelnünk étkezéseink során, hogy a kívánt súly megtartásához szükséges szénhidrát mennyiséget ne lépjük túl.

A harmadik szakaszban a plusz 10 grammos szénhidrátbevitellel lehetőségünk nyílik arra, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyek megkóstolására hetek óta nem volt alkalmunk. Innentől kezdve újra ehetünk gyümölcsöket, és zöldségeket is, illetve fogyaszthatunk rengeteg humuszt, és akár görög joghurtot is.

Atkins diéta negyedik szakasz

Bár a felsorolásban az utolsó szakaszhoz értünk, ez természetesen egyáltalán nem azt jelenti, hogy a diéta végén elfeledve a korábban tanultakat, folytatjuk a régi életmódunkat.

A negyedik fázisba érve már csak az elért célsúly megtartására kell törekednünk, ehhez azonban a továbbiakban is oda kell figyelnünk a legfontosabb szabályokra, és természetesen a szénhidrátbevitelre is.

Ennek a fázisnak a célja az, hogy ne szedjük vissza a leadott felesleges kilókat 1 hónap múlva. A korábbi hetek során megtanult szabályok, új ízek és receptek, és új étkezési szokásoknak segítségével ezt az életmódot akár egy egész életen át tartani tudjuk.

Az Atkins módszer ezen szakaszára már mindenkinek tudnia kell, hogy a saját testének pontosan milyen mennyiségű, és milyen típusú ételekre van szüksége, ahhoz hogy bomba formába tartsa magát.

Atkins diéta engedélyezett ételek

Miután beállítottuk saját magunk számára legideálisabb szénhidrátmennyiséget, mely mellett tudjuk tartani az elért súlyunkat, beláthatjuk, hogy ez a fogyókúra valóban nem az éhezésről, és a korgó gyomorról szól, inkább az új ízek, és állagok kipróbálásáról.

Szabadon fogyaszthatunk az Atkins diéta alatt halat, mely lehet tonhal, lazac, pisztráng, vagy akár hering is. Ehetünk csirkét, pulykát, kacsát, libát, de akár fácánt és fürjet is.

Nyugodtan felvehetjük az étrendünkre a vadhúsokat is, és ehetünk marhát, sertést, borjút és bárányt egyaránt.

A legjobb ha kerüljük a félkész ételeket, lehetőség szerint főzzünk magunkra, hiszen csak így tudhatjuk biztosan, hogy az adott étel pontosan mit is tartalmaz.

Az ételek elkészítése során természetesen használhatunk bármilyen fűszert, csupán arra kell odafigyelnünk, hogy egy fűszer se tartalmazzon cukrot.

Salátaönteteket is sokkal jobb, ha magunk készítjük el, melyhez használjunk citromlevet, friss fűszernövényeket, illetve olajakat és ecetet (a balzsamecetet kerüljük, a cukortartalma miatt!)

Olajok és zsírok tekintetében a legjobb ha (nem finomított) napraforgó, dió, szója, vagy szezámolajat használunk az ételeink elkészítése során. A margarint minden szempontból el kell kerülnünk, cseréljük azt le jó minőségű vajra, ez egy egészségesebb és finomabb megoldás.

Mivel a koffein instabillá teszi a vércukorszintünket, érdemes az életünkből teljesen kiiktatni a koffeintartalmú italokat, a kávékat, és a teákat is.

Az Atkins diéta veszélyei

Bármilyen diétáról is van szó, mindig szem előtt kell tartanunk a változatos, és kiegyensúlyozott étkezés fontosságát. Ha teljes mértékben megvonunk magunktól néhány fontos dolgot, akkor előfordulhat, hogy súlyos vitaminhiánnyal fogjuk magunkat szembe találni, melynek enyhe tünetei lehetnek a kimerültség, a fáradtság, és a vérszegénység.

A nagy mértékű vitaminhiány pedig sajnos igen komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, ezért fontos odafigyelni, hogy miből mennyit fogyasztunk.

Szakemberek véleménye szerint az Atkins diéta mellett, bármilyen életmódváltásról is van szó, a legjobb ha beiktatnunk valamilyen mozgást is az életünkbe, mely eleinte lehet akár csak napi pár perc gyaloglás, vagy biciklizés is.

Atkins diéta gyakori kérdések

Mikor indul be a fogyás?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az Atkins fogyókúrával kapcsolatban az az, hogy várhatóan hány nap, vagy hány hét után indul be a zsírégetés, vagy adott esetben a fogyás. Mivel minden szervezet más és más, ezt pontosan lehetetlen megmondani, ám a diéta bevezető szakasza pontosan ezt a célt szolgálja, hogy a szénhidrátbevitel lecsökkenése miatt beinduljon a zsírégetés.

Naponta hány étkezést kell beiktatni?

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy az Atkins diéta során naponta hány étkezést kell majd beiktatniuk. Mindenképpen érdemes naponta 4-6 alkalommal étkezni, pontosan annak érdekében, hogy elkerüljük azt, hogy hirtelen törjön ránk az éhség, és hatalmas falási rohamok jöjjenek ránk. Tartsunk egy reggelit, egy tízórait, ebédet, majd délután együnk uzsonnát, vacsorát, és szükség esetén tarthatunk egy pót-vacsorát is, természetesen a napi szénhidrátmennyiségre ügyelve!


Ezek is érdekelhetnek: