A cukorbetegek által naponta elfogyasztható szénhidrátok mennyisége több tényezőtől függ, többek között az életkortól, a testsúlytól, az aktivitási szinttől és az általános egészségi állapottól.

Fontos, hogy a cukorbetegek a orvossal, vagy dietetikussal együttműködve olyan diétát dolgozzanak ki, amely az egyéni szükségleteikhez és céljaikhoz igazodik.

fő étkezésenként 45-60 gramm,

köztes étkezésenként 10-15 gramm maximum

Általánosságban a cukorbetegeknek arra kell törekedniük, hogy a szénhidrátbevitelüket fő étkezésenként 45-60 grammra, illetve köztes étkezésenként 10-15 grammra korlátozzák. Ez segíthet a vércukorszint szabályozásában és az étkezések utáni vércukorszint-emelkedések megelőzésében.

A cukorbetegek számára az is fontos, hogy a szénhidrátokat megfelelően válasszák meg, és olyan összetett szénhidrátokat válasszanak, amelyek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek.

Cukorbetegeknek ajánlott zöldségek, gyümölcsök
Cukorbetegeknek ajánlott zöldségek, gyümölcsök

Az ilyen típusú szénhidrátok segíthetnek lassítani a cukor felszívódását a véráramba, és egyéb egészségügyi előnyöket is biztosítanak.

Összességében fontos, hogy a cukorbetegek minden esetben forduljanak egészségügyi szakemberhez és/vagy dietetikushoz, hogy olyan egészséges és kiegyensúlyozott étkezési tervet dolgozzanak ki, amely megfelel az egyéni igényeiknek.

Ez is érdekelhet: