A burgonya kétségkívül a magyarok által fogyasztott egyik legnépszerűbb zöldség / alapanyag. Becslések szerint 2021-ben minden magyarra közel 25kg burgonya fogyasztás jut évente. És a legkedveltebb formája persze a sült krumpli.

Viszont sajnos körülbelül minden 10 magyarból egy cukorbeteg, és így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ennek a népszerű, magasabb szénhidráttartalmú zöldségnek a fogyasztása biztonságos-e ebben az állapotban.

Sajnos a válasz erre a kérdésre nem teljesen fekete-fehér. Az elkészítés módja nagyban befolyásolja, hogy hogyan hat a krumpli fogyasztása egy cukorbetegre.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan élvezhetik a cukorbetegek az olyan szénhidrátokat, mint a burgonya, először is meg kell értenünk, hogy mi is az a burgonya, és hogy fogyasztása hogyan befolyásolja a vércukorszintet.

Burgonya tápanyagtartalma

A föld alatt termesztett, elérhető, megfizethető és rendkívül sokoldalú zöldségként a krumpli számtalan módon tálalható: ropogósra sülve, krumplipüréként, krémlevesként, főzve, sütőben sütve, fűszernövényekkel (nekem ez a kedvencem), de a lista végtelen.

Egy közepes méretű, héjas burgonya tartalmaz:

  • 168 kalóriát
  • 4 gramm fehérjét
  • 0,2 gramm zsírt
  • 39 gramm szénhidrátot
  • 3 gramm rostot
  • 1,83 mg vasat (10% ajánlott napi adag [RDA])
  • 888 mg káliumot (34% RDA)
  • 12 mg C-vitamint (16% RDA)
potato
Burgonya

A burgonya számos fontos tápanyagot biztosít, amelyekre mindannyiunknak szüksége van, beleértve a cukorbetegeket diétáját is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a zöldségek meglehetősen magas szénhidráttartalmúak. Nemcsak szénhidrátban gazdagok, de a burgonya magas glikémiás indexű ételnek számít, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátokat a szervezet gyorsan felszívja, ami gyors vércukorszint-emelkedést okozhat.

Ezért fontos, hogy mérsékeltebb adagokban fogyasszuk a burgonyát, és lassabban emésztődő ételekkel, például nem keményítőtartalmú zöldségekkel és fehérjével párosítsuk.

Hogyan befolyásolja a burgonya a vércukorszintet?

Ha valaki cukorbeteg, előfordulhat, hogy nem képes az összes elfogyasztott szénhidrátot felszívni, ami a kívántnál magasabb vércukorszintet okoz.

A cukorbetegséggel nem rendelkezők esetében, amikor a vércukorszint emelkedik, a hasnyálmirigy inzulin kibocsátására kap jelzést, amely segít a test sejtjeinek felvenni a vércukrot, hogy azt energiaként használják fel.

Cukorbetegség esetén azonban vagy a hasnyálmirigy nem termel inzulint (ez az 1-es típusú cukorbetegség esetében fordul elő), vagy a sejtek ellenállnak annak, hogy az inzulin elvégezze a feladatát (ez a 2-es típusú cukorbetegség esetében fordul elő).

Minden esetben túl sok vércukor marad a véráramban.

Mindezek mellett a burgonya az összetett szénhidrátok egyik fajtája. Ez azt jelenti, hogy több tápanyagot és több rostot tartalmaznak (egy rozsos burgonya a napi szükségleted több mint 10%-át tartalmazza!), ami segít abban, hogy lassabban emésztődjenek meg, mint az egyszerű szénhidrátok.

Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak például a fehér liszttel készült csomagolt élelmiszerek, az erősen feldolgozott élelmiszerek, a természetesen előforduló cukor és a hozzáadott cukor.

A változatos forrásból származó szénhidrátok fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek még akkor is, ha cukorbeteg vagy. A kulcs az adagok méretének mérséklése, a teljes értékű élelmiszerek (mint például a burgonya) előnyben részesítése, valamint a szénhidrátok rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag ételekkel való párosítása, ami segít lelassítani a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát a szervezetben.

Tehát, ehetnek-e cukorbetegek burgonyát?

Igen, a burgonya abszolút része lehet a cukorbeteg étrendnek. Fontos azonban, hogy figyeljünk arra, hogyan készítjük el a burgonyát, és mekkora adagot fogyasztunk belőle, ha cukorbetegségben szenvedünk.

Nézd meg a diabetikus étrendbe is beilleszthető receptjeinket :

https://diet.hu/10-egyszeru-akar-cukorbeteg-etrendbe-is-beillesztheto-etel-recept/

Először is, párosítsd a burgonyát más ételekkel, és fogyaszd fehérjével, rostokkal és egészséges zsírokkal kiegyensúlyozottan.

Egy tanulmányban 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereket vizsgáltak, akiket arra jelöltek ki, hogy vacsorára vagy főtt burgonyát, sült burgonyát, 24 órán át hűtött főtt burgonyát vagy basmati rizst (amelynek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a burgonyának) fogyasszanak. Mindegyik étkezés 50% szénhidrátot, 30% zsírt és 20% fehérjét tartalmazott.

Az eredmények nem mutattak különbséget az étkezés utáni vércukorszintben mindhárom burgonyafogyasztó csoport között. Ráadásul a főtt, sült vagy főtt, majd lehűtött burgonyát tartalmazó ételek fogyasztása nem járt együtt kedvezőtlen éjszakai vércukorszint-ingadozással.

A vizsgálat egyik legfontosabb tanulsága, hogy az emberek a burgonyát zsír- és fehérjeforrásokkal együtt fogyasztották.

Ezért azoknak, akik a cukorbetegséget kezelik, és szeretnék élvezni a burgonyát, javasolt, hogy párosítsák egy fehérjeforrással, például hússal, hallal vagy hüvelyesekkel, és egy egészséges zsírral, például avokádóval vagy olívaolajjal.

Két kedvelt fogás lehet például: a “zöldségekkel és darált marhahússal töltött sült burgonya vagy lazaccal és feta sajttal töltött édesburgonya”.

Összefoglalva

A burgonya önmagában, sült krumpli formájában, vagy telített zsírokban gazdag fűszerekkel, például tejföllel, vajjal és szalonnaszeletekkel megrakva nem biztos, hogy a legjobb választás vagy köret egy cukorbeteg számára, bár kis mértékben még ez is beleférhet.

Egy kis adag főtt vagy sült burgonya, amelyet egy kiegyensúlyozott, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmazó étellel együtt fogyasztanak, ízgazdag és tápláló választás, akár cukorbeteg vagy, akár nem.