Vegetáriánus spárgás rizottó
Krémes, sós, ropogós és pikáns: ez a spárgás rizottó igazán fenséges. A tavasz beköszöntésének legjobb módja, Ha friss ízeket próbálunk ki. Ez a finom, fitt, de mégis egyszerű vacsora a tökéletes választás!
Hozzávalók
- 1 l húsleves alaplé
- 1 l víz
- 1,5 teáskanál só
- 500 g spárga
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 db citrom (a fele héja, plusz 4 szelet a másik feléből)
- 2 evőkanál vaj
- 1/2 fej hagyma
- 1 kávéskanál fokhagyma granulátum
- 250 g reszelt parmezán
- 500 g fehér arborio rizs (vagy bármilyen rizotto rizs)
- 1 dl száraz fehérbor
- frissen őrölt feketebors (ízlés szerint)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200-220 Celsius-fokra.
- Melegítsük fel a húsleves alaplét: Keverjük össze a húsleves alaplevet, a vizet és 1 teáskanál sót egy lábasban, és tegyük alacsony hőfokra (ezt a felmelegített alaplevet fogjuk a rizottóba keverni).
- Vágd fel a zöldségeket: aprítsd fel a hagymát, majd tedd egy tálba, és tedd félre. Tisztítsd meg a spárgát és vágd le a kemény alsó végeit, majd vágd kétcentis darabokra.
- Készítsük elő a spárgát: Tedd a spárgaszárakat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Locsold meg őket 1 evőkanál olívaolajjal, majd szórj rájuk 1/2 teáskanál sót és fekete borsot. Add hozzá a fél citrom héját, és keverd össze. Vékonyan szeleteld fel 2 citromkarikát a citromból, majd vágd félbe, és tedd őket közvetlenül a tálcára.
- Készítsük el a rizottót: Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsd fel 2 evőkanál olívaolajat és a 2 evőkanál vajat. Add hozzá a felaprított hagymát, és főzd 4-5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagyma granulátumot és a rizst, és időnként megkeverve főzzük kb. 2 percig, amíg a rizs világosbarnára kezd pirulni. Keverd bele a bort, és főzd addig, amíg a folyadékot teljesen felszívja.
- Pirítsuk meg a spárgát: Tedd a serpenyőt a spárgával a sütőbe, és 10-15 percig süsd, amíg a spárga élénkzöld nem lesz. Ha villával megszúrod a legvastagabb részen, látod, hogy megpuhult-e már. Az időzítés a spárga vastagságától függ.
- Közben főzzük meg a rizottót: Adjunk két kanál forró húsleves alaplét a rizottóhoz. Főzzük időnként megkeverve, amíg besűrűsödik, majd adj hozzá még két kanálnyi alaplét. Főzzük körülbelül 12 percig. A 12 perc elteltével kóstoljuk meg. Ha krémes, de a közepén még nyers, akkor készen áll az utolsó lépésre! Ha nem, főzzük tovább, és adjunk hozzá még egy kevés alaplevet.
- Amikor a rizs félig ropog, vegyük lejebb a hőfokot. Adjunk hozzá további néhány kanál húslevest, a parmezán sajtot és némi fekete borsot. Keverjük erőteljesen 1-2 percig, amíg sűrű és krémes rizottót kapunk. Ezután keverjük bele a spárgát és a sült citromkarikákat, és azonnal tálaljuk. Lezárt edényben hűtőben 3 napig tárolható, bár a spárga színe elhalványul (tálalás előtt melegítsd újra).
- Jó étvágyat!
Megjegyzés
Ez a rizottó az abszolút tökéletes tavaszi recept, tele élénkzöld, friss ízekkel! Természetesen bármelyik évszakban tálalhatod, amikor jó spárgát találsz.
Tápanyagok
Energia: 630kcal
Próbáltad a receptet?Let us know how it was!