A keto diéta alapja, hogy szénhidrátban szegény, de zsírban gazdag ételeket fogyasztunk, a gyümölcsök viszont meglehetősen magas szénhidráttartalommal bírnak, ezért leginkább a kerülendő ételek között találjuk őket.

Persze ez sokak számára lehet furcsa, hiszen egész életünkben azt hallottuk, hogy a gyümölcs mennyire egészséges, és hogy sokat kell belőle fogyasztanunk, ha biztosítani akarjuk szervezetünk vitamin és ásványi anyag igényét.

Kevesen tudják, hogy a zöldségekben is hasonlóan magas a vitamin és ásványi anyag tartalom, de akkor miért nem ezeket fogyasztjuk inkább?

A helyzet az, hogy a zöldségek kevés kivétellel nyersen nem fogyaszthatóak, főzni, párolni vagy sütni kell őket, ennek köszönhetően pedig csökken a tápanyagtartalmuk.

A gyümölcsök nyersen is fogyaszthatók, ám a tápanyagtartalmuk alapvetően kevesebb, mint gondolnánk. Ha nem tudunk lemondani a gyümölcsről, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert vannak olyan gyümölcsök, melyek szénhidrát tartalma alacsony.

A bogyós gyümölcsök például a ketogén diétában is fogyaszthatóak, alkalmanként, kis mennyiségben. Vegyünk 100 gramm bogyós gyümölcsöt, az eperben 6 g, a málnában és a szederben 5 g, az áfonyában pedig 12 g nettó szénhidrát van, tehát ezek könnyen beleilleszthetőek a diétába

A többi gyümölccsel azonban nem árt óvatosnak lenni. A ketogén diétában, persze egyéntől függően, de a napi szénhidrát mennyiség kb. 20-30 g, egy közepes alma 21 g, egy nagyobb narancs 17g, míg egy banán 24 g szénhidrátot tartalmaz.