Régóta tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy testünk PH egyensúlyának értéke nagymértékben meghatározza az egészségi állapotunkat, és korunkra jellemzően sajnos a legtöbb embernek savasodik a szervezete. Ezért az állapotért elsődlegesen az elfogyasztott savas bázisú élelmiszerek a felelősek. 

A rengeteg savas étel elfogyasztása miatt lehetünk levertek, fáradtak, vagy akár túlsúlyosak. Ilyenkor általában kemény fogyókúrával kínozzuk magukat, pedig sokszor az is sokat segítene, ha az étrendünket egy kicsit átalakítanánk, és áttérnének a lúgosító ételek fogyasztására.

Minden élelmiszert kategorizálni lehet ugyanis annak alapján, hogy a savas, a lúgos vagy a semleges ételek csoportjába tartozik.

A rendszeresen fogyasztott ételek és italok közül sok savas kémhatású. Ezért növelnünk kell a lúgosított élelmiszerek vagy italok bevitelét, hogy a szervezet PH egyensúlyát semleges állapotba hozzuk.

A valószínűleg savas pH-érték semlegesre állítása könnyen megvalósítható, ha megfelelő ismeretekkel és forrásokkal rendelkezünk a vérünk savasságát semlegesítő, erősen lúgosító élelmiszerek fogyasztásáról.

Íme, néhány lúgosító hatású étel, amik nem csak emiatt hasznosak a szervezetünk számára, hanem egyéb jótékony tulajdonságaik miatt is. 

A petrezselyem

Ez az, amit tényleg minden nap használunk, szinte minden ételben. Vajon, amikor beledobjuk a levesbe tudjuk-e, hogy mennyire szuper élelmiszerrel van dolgunk?

A petrezselyem gazdag forrása az antioxidánsoknak, különösen a vitaminoknak (A, C, K) és flavonoidoknak. Segíti az emésztést, a méregtelenítést, hozzájárul a bőr és az idegrendszer egészségének megőrzéséhez.

Magas ásványi anyag (kálium, kálcium, vas) és nyomelem tartalma miatt hozzájárul a csontok és az izmok egészségéhez.

Banán

Sokak kedvence, a banán ideális harapnivaló egy fárasztó nap után, vagy a nap indításához, ráadásul egész évben könnyedén hozzájutunk. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és egy nagy energialöketet ad, akármikor együk is.

Egy banánnal pillanatok alatt feltölthetjük magunkat rostokkal (segítve a kiegyensúlyozott anyagcserét) és egyéb tápanyagokkal anélkül, hogy sok kalóriát fogyasztanánk. Magas a káliumtartalma, ami segít a szív egészségének fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában.

A banánban található triptofán, ami a szervezetben szerotonint (hangulatjavító hormont) termel, így aztán bármikor mosolyt csal az arcodra. Segít a csontok egészségének fenntartásában, támogatja az immunrenszert, és a benne található pre-biotikus anyagokkal hozzájárulnak a jó bélbaktériumok szaporodásához. 

Napi egy banán elfogyasztásával már érvényesülnek a pozitív hatásai a szervezetben.

Citrom 

Bár a citromlé természetes módon alacsony pH-értékkel rendelkezik, és fogyasztás előtt savasnak számít, fogyasztás után valójában lúgosító hatású. 

A citrom lúgosító hatása abból adódik, hogy citromsav általában savas környezetet hoz létre a szervezetben, ami hozzájárul a pH egyensúly helyreállításához.

A lúgos környezet elősegíti az enzimek és a sejtek működését, valamint csökkenti a káros baktériumok és gombák szaporodásának esélyét. Emellett a citrom rostokban, C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert, és segíthet a fogyásban, mert eltelít és eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat.

Ananász

Az ananász ízletes és könnyen hozzáférhető, így könnyen beilleszthető az étrendbe, mint egészséges és összetett táplálékforrás. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit ehetünk: gyógyítja a bélfalat, segít az emésztési zavarokon, a puffadáson, és lúgosítja az egész szervezetet.

Az ananász fogyasztásával lehet legjobban megszabadulni az ízületi fájdalmaktól. Tartalmaz C, B vitaminokat, béta-karotint. Alacsony a kalóriatartalma, de magas a szénhidrát- és a rosttartalma, ezért tökéletesen támogatja a diétát. Ami még extra benne, hogy az ananászban található enzimek segíthetnek javítani a bőrünk állapotát is.

Mazsola

Mind a szőlő, mind a belőle készült mazsola lúgosító hatású. Ez utóbbi lúgosító hatása abból adódik, hogy alacsony glikémiás indexű és alacsony glikémiás terhelésű élelmiszer. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához és a test pH egyensúlyának fenntartásához, ami lúgosító hatást fejthet ki.

A mazsola magas rosttartalmának köszönhetően segíthet a szervezetben lévő salakanyagok eltávolításában. Vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően segít az egészséges működés fenntartásában, valamint magas antioxidáns tartalmának köszönhetően jó hatással lehet az egészségre is.

Paradicsom

Egy kínai tanulmány szerint a paradicsomlé jelentősen csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt és a derékkörfogatot. Emellett csökkentheti a koleszterinszintet is, amely hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Amellett, hogy a paradicsom rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű és alacsony kalóriatartalmú. Tulajdonképpen bármely diétába szuperül beilleszthető, hiszen kalóriatartalma 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatását sem szabad elvitatni tőle. Olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin és a kálium. Antioxidánsokban gazdag – a paradicsom jellegzetes színéért felelős likopin például számos olyan előnyös tulajdonsággal jár, mint a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentése.

Az édesburgonya

Az édesburgonya sokoldalúan felhasználható és tápanyagban gazdag gyökérzöldség, magas az A-vitamin, C-vitamin és mangán tartalma. Rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, és a magas a rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogathatja az immunrendszer működését, a bélrendszer egészségét, valamint az agyműködést és a szem egészségét.

Az édesburgonya jó forrása a káliumnak, ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének fenntartásában. Ajánlott beépíteni az étrendbe, mint egészséges és összetett táplálékforrás.

További lúgosító gyümölcsök: 

  • Alma,
  • körte,
  • eper,
  • sárgabarack,
  • avokádó,
  • bogyós gyümölcsök,
  • sárgadinnye,
  • görögdinnye,
  • cseresznye,
  • meggy,
  • datolya,
  • füge,
  • szőlő,
  • grapefruit,
  • citrom,
  • lime,
  • nektarin,
  • narancs,
  • őszibarack,
  • datolyaszilva,
  • kivi,
  • gránátalma,
  • dinnye,
  • mandarin

További lúgosító zöldségek:

  • Spenót,
  • kelkáposzta,
  • zeller,
  • spárga,
  • zöldbab,
  • cékla,
  • brokkoli,
  • sárgarépa,
  • karfiol,
  • kukorica,
  • padlizsán,
  • fokhagyma,
  • póréhagyma,
  • gomba,
  • hagyma,
  • bab,
  • lencse,
  • borsó,
  • paprika,
  • burgonya,
  • tök,
  • retek,
  • római saláta,
  • rukkola,
  • káposzta,
  • kelbimbó,
  • fehérrépa,
  • cukkini,
  • fejes saláta 

Gabonák

  • quinoa,
  • hajdina,
  • köles

A lúgosító diétáról szóló cikkünket itt találod: