A cukorbetegek által naponta elfogyasztható szénhidrátok mennyisége több tényezőtől függ, többek között az életkortól, a testsúlytól, az aktivitási szinttől és az általános egészségi állapottól.
Fontos, hogy a cukorbetegek a orvossal, vagy dietetikussal együttműködve olyan diétát dolgozzanak ki, amely az egyéni szükségleteikhez és céljaikhoz igazodik.
fő étkezésenként 45-60 gramm,
köztes étkezésenként 10-15 gramm maximum
Általánosságban a cukorbetegeknek arra kell törekedniük, hogy a szénhidrátbevitelüket fő étkezésenként 45-60 grammra, illetve köztes étkezésenként 10-15 grammra korlátozzák. Ez segíthet a vércukorszint szabályozásában és az étkezések utáni vércukorszint-emelkedések megelőzésében.
A cukorbetegek számára az is fontos, hogy a szénhidrátokat megfelelően válasszák meg, és olyan összetett szénhidrátokat válasszanak, amelyek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek.

Az ilyen típusú szénhidrátok segíthetnek lassítani a cukor felszívódását a véráramba, és egyéb egészségügyi előnyöket is biztosítanak.
Összességében fontos, hogy a cukorbetegek minden esetben forduljanak egészségügyi szakemberhez és/vagy dietetikushoz, hogy olyan egészséges és kiegyensúlyozott étkezési tervet dolgozzanak ki, amely megfelel az egyéni igényeiknek.