Valóban lassítható, illetve megelőzhető a rák a megfelelő táplálkozással?

A rákos megbetegedések napjainkban meglehetősen gyakoriak, manapság az emberek több mint a negyede szenved tőle, és sajnos a legtöbben nem is gyógyulnak ki belőle.

Persze ez nem jelenti azt, hogy tétlenül kell ülnünk, és várunk mikor betegszünk meg, aztán pedig beletörődnünk az elkerülhetetlenbe. A megfelelő táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a rákot, és persze sok más betegséget, de a gyógyulásban is nagy szerepet játszhat.

A táplálkozás szerepe a különböző betegségek kezelésébe már régóta ismert, gondoljunk csak a cukorbetegségre vagy a magas vérnyomásra.

A sejtbiológusok ezt a gondolkodást már a rákra is kiterjesztették, és bár önmagában a helyes táplálkozás még nem gyógyít meg minket, de a kezelésekkel párosítva segíthet lassítani, vagy akár legyőzni is a betegséget.

Mivel a rák sejtek szintjén az anyagcsere betegsége is, ezért logikusnak tűnhet az az elképzelés, miszerint ha megvonjuk a tápanyagokat, amik a rákos sejteket táplálják, akkor „kiéheztethetjük” őket, így pedig lassabban terjednek. 

Természetesen a sikerhez az is kell, hogy úgymond csak a rák éhezzen, de a beteg ne, ő megkapja a szükséges tápanyagokat.

A ketogén diéta pedig ebben lehet a segítségünkre, ugyanis a rákos sejtek gyorsabban dolgozzák fel a cukrot, mint az egészséges sejtek, vagyis, ha nem kapnak nagy mennyiségben cukrot, szénhidrátot, akkor lassítható a terjedésük.

A keto diéta lényege pedig pont az, hogy szénhidrát szegényen étkezzünk, de közben ne éhezzünk.