A cukorbetegség Magyarországon lassan népbetegségnek számít, és évről évre egyre többen szenvednek tőle.

Emiatt az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott a megelőzés kérdése, és bár a vélemények orvosonként eltérnek a megfelelő étrend tekintetében, azonban azzal a legtöbb orvos egyetért, hogy a helyes táplálkozással és a megfelelő étkezési szokássokkal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata, de akár meg is előzhető a betegség. 

Ugyebár a cukorbetegség lényege, hogy a hasnyálmirigy képtelen megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy a termelt inzulint nem képes a megfelelő helyre juttatni.

A 2-es típusú cukorbetegség esetében sincs még konkrét adat arról, hogy a ketogén diétával visszafordítható lenne a betegség, az azonban bizonyított tény, hogy a ketogén diéta kontrollálja a glükóz-szintet, ennél fogva kevesebb inzulinra van szüksége a szervezetnekA keto diéta bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, így 2-es típusú cukorbetegség esetén jó megoldás lehet a gyógyszeres kezelés mellett. 

Egy egészséges szervezetben a táplálkozás során bevitt szénhidrát nyert cukorra, vagy más név glükózra bomlik, a hasnyálmirigy pedig inzulint termel ennek elszállítására.

A cukorbetegség esetén azonban hiába érzékeli a szervezet, hogy magas a vércukorszintünk, nem képes kellő mennyiségű inzulint termelni, ami elszállíthatná azt.  Mivel a ketogén étrend alapvetően egy szénhidrát szegény életmód, ezért értelem szerűen alkalmas lehet a cukorbetegség megelőzésében, sőt akár kezelésében is. De vajon tényleg így van?

Nos, a jelenlegi kutatások még nem igazolták, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében valóban hatékony-e a ketogén életmód, ugyanakkor az orvosok javasolják az alacsony szénhidrát tartalmú életmódot, tehát a ketogén diéta is megfelelő lehet. 

A 2-es típusú cukorbetegség esetében sincs még konkrét adat arról, hogy a ketogén diétával visszafordítható lenne a betegség, az azonban bizonyított tény, hogy a ketogén diéta kontrollálja a glükóz-szintet, ennél fogva kevesebb inzulinra van szüksége a szervezetnek. A keto diéta bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, így 2-es típusú cukorbetegség esetén jó megoldás lehet a gyógyszeres kezelés mellett.