A magas vérnyomás csökkentésében a túlsúly leadásának, az életmódváltásnak és az egészséges étrendnek is kiemelt szerep jut.

A helytelen étkezési szokásokon pedig nem olyan nehéz változtatni, mint gondolnánk. Az első és legfontosabb lépés a sófogyasztás korlátozása kell, hogy legyen. A túlzásba vitt só következményei ugyanis súlyosak: észrevétlenül alakulhat ki magas vérnyomás és szívbetegség. 

A megvásárolt kenyértől, konzervektől, sajtoktól kezdve az ételízesítőkig számos élelmiszer csempészi be a só mellett a cukrot és a zsírokat is az étrendünkbe. Ha ismered ezeket az élelmiszereket, elkerülheted őket – és így fokozatosan csökkentheted a vérnyomásod. 

Korlátozd a sajtokat (és válaszd a megfelelőket)

Mítosz, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek teljesen ki kell hagyniuk a sajtot. De hogy mennyit ehetünk, az a sajt típusától függ. A Heart Health szerint egyes sajtok több nátriumot tartalmaznak, mint a tengervíz. Ezek közé tartozik pl. a feta, vagy a roquefort is. Minél hosszabb ideig érlelnek egy sajtot, annál magasabb a zsír- és a sótartalma. Ha kevesebb telített zsírsavval és sóval rendelkező sajtot szeretnél, válaszd inkább a mozzarellát vagy a csökkentett zsírtartalmú sajtokat.

Kevesebb szénsavas üdítőitalt

2011-ben a londoni Imperial College tudósai közel 2700 üdítőital-fogyasztó adatait elemezte. Azoknak a résztvevőknek, akik naponta egynél több édesített italt fogyasztottak, magas volt a vérnyomásuk. A kutatás a bűnösök között a glükózt, a fruktózt és a sót azonosította. Ezek az üdítőkben leggyakrabban használt összetevők az édesítőszerek és a tartósítószerek. Napi egy üdítő lefaragása máris hatásos lehet a vérnyomás csökkentésében.

Hanyagoljuk a felvágottakat 

A felvágottak olyanok, mint a nátriumbombák. Még egy soványabb változat is rengeteg nátriumot tartalmaz, és akkor még nem beszéltünk a sajtról, vagy a teljes kiőrlésű kenyérről, amivel készítjük a reggeli szendvicset.  A szalámi, a kolbász és társaik továbbá nemcsak sóból tartalmaznak sokat, hanem zsírból is, ezért a vérnyomás problémákkal küzdőknek jobb kerülni ezeket. 

Vérnyomás szempontjából a füstölt felvágottak és virslik a legrizikósabbak, azok ugyanis még nagyobb koncentrációban tartalmaznak sót! Ezért mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket!

Vita a kávéról

A magas vérnyomás és a kávé közötti egyenlőséget vizsgáló tanulmányok ellentmondásos eredményeket mutatnak. A Harvard kutatói ugyanis nem találtak egyértelmű kapcsolatot a szívbetegségek és a kávé között, még a nagyivóknál sem. Mi a tanulság? A kávé hatása személyenként változik. Mindenesetre a tanulmányok abban egyetértenek, hogy napi 2 csészénél nem ajánlott többet fogyasztani.

A cukor rosszabb, mint a só

Amikor a magas vérnyomásról van szó, sokan a nátriumra összpontosítanak, de egy 2014-es kutatás azt állítja, hogy a cukor még rosszabb hatással van a vérnyomásra, mint a só. Az Open Heart című szaklapban megjelent tanulmány szerint a cukor növeli az inzulint, ami felgyorsítja a szívet és a vérnyomást.

A fűszerek alattomos sóforrások

A só szinte minden ételízesítőbe belopakodik. Egy evőkanál ketchup például 160 mg nátriumot tartalmaz. A Teriyaki szósz pácokban majdnem 700 mg nátrium van. A szójaszósz a legrosszabb: egy evőkanál 1500 mg sót tartalmaz! Ha tehát vérnyomás problémákkal küzdesz, akkor inkább mellőzd a használatát.

Csípős szószt, BBQ-szószt, ketchupot és salátaöntetet otthon is készíthetsz magadnak. 

A fehér burgonya bármilyen formája növeli a vérnyomást

Nem a burgonyachips az egyetlen burgonyaféle, amely árt a magas vérnyomásnak. A tudósok 2016-ban számoltak be a burgonyával kapcsolatos, több mint 20 évnyi kutatásból származó eredményről. Eszerint azoknak, akik hetente négyszer ettek főtt, sült vagy pürésített burgonyát, 11%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomásuk.

Kerüld a tejcsokoládét és a fehér csokoládét

Minél világosabb a csokoládé, annál több cukor van benne. A túlzott cukor pedig rosszabb hatással van a magas vérnyomásra, mint a só.

Ami jó hír, hogy egy 2018-as harvardi tanulmány szerint az étcsokoládé viszont csökkentheti a vérnyomást. Mivel az étcsokoládé 50-70%-ban kakaót tartalmaz, ezáltal természetes flavonoidokat biztosít, amelyek tágítják az ereket. 

Magas zsírtartalmú tej helyettesítése

A magas zsírtartalmú élelmiszerek nem tesznek jót a vérnyomásnak, és ez alól a zsíros tej sem kivétel. Másrészt viszont  az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása enyhíti a magas vérnyomást. Több mint 60 000 ember 2014-es elemzése után a kutatók megállapították, hogy napi két csésze alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. 

Energiaitalok megváltoztatják a szívritmust

A többi magas koffeintartalmú italhoz hasonlóan az energiaitalok is befolyásolják a vérnyomást. De az Amerikai Szív Szövetség 2019-es kutatása szerint nem csak a vérnyomást, hanem a szívritmust is befolyásolják. 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek jó elkerülniük az energiaitalokat, és máshol beszerezni a koffeinadagot.

Alkohol

210 g alkoholnál többet nem javasolt meginni hetente. A májbetegeknek, és azoknak, akiknél az alkohol hatására már valamilyen további betegség kialakult, természetesen teljesen le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

A káliumban gazdag étrend, valamint a sok gyümölcs és zöldség viszont pozitívan hat a vérnyomásra. Emellett kevesebb húst és állati zsiradékot ajánlott fogyasztani, ehelyett inkább a halat célszerű előnyben részesíteni. Mielőtt azonban bármiféle diétázásba kezdenél, kérd ki az orvosod véleményét!

Ezek is érdekelhetnek: