A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon, és a zöld tea különösen népszerű az egészségtudatos emberek körében. Az utóbbi években viszont a matcha tea is egyre inkább teret hódít. De vajon melyik a jobb választás az egészség szempontjából: a matcha vagy a hagyományos zöld tea? Te melyikre szavaznál?

Összehasonlítjuk a két teát, megvizsgáljuk előnyeiket és hátrányaikat, hogy segítsünk neked eldönteni, melyik passzol jobban az életmódodhoz. A végén még a kávét is elővesszük, hisz az sem maradhat ki a reggeli ébresztők sorából.

  • Polifenolok és antioxidánsok: Mind a matcha, mind a zöld tea gazdag polifenolokban és antioxidánsokban, amelyek jótékony hatásúak az egészségre. A polifenolok segítenek csökkenteni a gyulladást és a szabadgyökök káros hatásait, ami hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. A matcha magasabb polifenol- és antioxidáns tartalmú, mint a hagyományos zöld tea, mivel a tealevelek árnyékban termesztése során több klorofill képződik bennük, ami pedig gazdagabb antioxidáns forrás.
  • Koffein: A matcha nagyobb koffeintartalmú, mint a zöld tea, ami az agy és a központi idegrendszer serkentésében segíthet. A koffein fokozza az éberséget és a koncentrációt, valamint növeli az energiaszintet. A matcha koffeintartalma azonban előny és hátrány is lehet, attól függően, hogy milyen hatást szeretnél elérni. Ha érzékeny vagy a koffeinre, vagy késő este szeretnél teát inni, akkor a hagyományos zöld tea lehet a jobb választás.
  • L-teanin: A matcha és a zöld tea is tartalmaz L-teanint, azaz egy olyan aminosavat, amely csökkenti a stresszt és javítja a mentális teljesítményt. A matcha azonban magasabb L-teanin-koncentrációt tartalmaz, mint a zöld tea, ami nyugtató, relaxáló hatást eredményezhet. Az L-teanin és a koffein kombinációja a matchában egyensúlyban tartja a stimuláló és nyugtató hatásokat, így segítve az éberség és a koncentráció fenntartását anélkül, hogy nyugtalanságot okozna.
  • Elkészítés és fogyasztás: A matcha és a zöld tea elkészítése és fogyasztása között is vannak különbségek. A hagyományos teával ellentétben a matcha tea – és a belőle készült ételek és italok – esetében a leveleket teljes egészükben feldolgozzák, így fogyasztása nagyobb tápanyag- és hatóanyag-bevitelt eredményez, mint a hagyományos zöld tea esetében.

De mi van, ha a sorba bevesszük a kávét is? Melyikkel érdemes a reggelt indítani? 

kávégépnél egy nő készít kávét
matcha tea vagy zöld tea

A kávé, a matcha és a zöld tea közül a kávé energetizál a legjobban a koffeintartalma miatt:

A kávé koffeintartalma általában magasabb, mint a matcháé vagy a zöld teáé, ezért erősebb stimuláns hatása van. 

A tipikus feketekávé körülbelül 95 mg koffeint tartalmaz egy 240 ml-es adagban, míg a matcha körülbelül 35-70 mg koffeint tartalmaz ugyanekkora adagban, a zöld tea pedig csak 25-45 mg-ot.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az energetizáló hatás nem csak a koffeinmennyiségtől függ. A matcha L-teanin tartalma miatt kiegyensúlyozottabban energetizál, és segít a koncentrációban és az éberségben anélkül, hogy nyugtalanságot vagy idegességet okozna. A kávé esetében előfordulhat, hogy a magasabb koffeintartalom miatt nyugtalanság, szorongás vagy álmatlanság jelentkezhet.

Összességében elmondható: ha gyors és erős energialöketre vágysz, akkor a kávé lehet a legjobb választás. Ha pedig inkább kiegyensúlyozott és hosszantartó energetizálást szeretnél, a matcha lehet a befutó. A zöld tea az enyhébb energetizáló hatása miatt akkor is ideális, ha csak egy kis energia növelésre van szükséged, vagy ha érzékeny vagy a koffeinre.

Ezek is érdekelhetnek: