Nézzük meg, hogy melyek azok a természetes szuperételek, amelyeket amikor csak tudunk illesszünk be az étkezéseinkbe annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiségű antioxidánst vigyük be a szervezetünkbe.

Áfonya

Az áfonya gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, amelyek segítenek a szervezet egészségének fenntartásában. Rendszeres fogyasztása javíthatja a látást, erősítheti az immunrendszert és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Emellett az áfonya gazdag vasban és káliumban, amelyek elengedhetetlenek a vérképzéshez és az izom- és idegrendszer működéséhez. 

Zöld tea

A zöld tea áldásos hatásait felsorolni sem könnyű. Vegyük sorra:

  • Rákellenes hatás: A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek rákellenes hatásúak lehetnek.
  • Szív- és érrendszeri egészség: A zöld tea flavonoidokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a “rossz” koleszterinszintet, növelni az “jó” koleszterinszintet, így csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
  • Fogyás: A zöld tea catechins nevű anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek gyorsítani növelni az anyagcserét.
  • Anti-aging: A zöld tea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a sejtek károsodásának megelőzésében, és a bőr öregedési folyamatának lassításában.
  • A zöld tea L-Theanin nevű aminosavat tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a stresszt, növelni a relaxációt, javítani tudja a memóriát és a koncentrációt.
  • Gyulladás csökkentés: A zöld tea polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.

Dió

A dió rendkívül egészséges, gazdag forrása az antioxidánsoknak, A- és E-vitaminban gazdag, sok benne a magnézium és a kálium. Kimondottan magas rost és Omega-3 zsírsav tartalmú, ami miatt még az idegrendszerre is jótékony hatással lehet. Igazi all in one! 

Azonban a magas kalória tartalma miatt azt javasoljuk, hogy bánjunk csínján a fogyasztásával. Napi 1-2 szem dió teljesen jó választás lehet, ha valami egészséges rágcsán törjük a fejünket.

Próbáld ki diós receptjeinket! Pillanatok alatt elkészíthetőek:

Pekándió

Tegye fel a kezét, aki rajtunk kívül még imádja! Fantasztikusan finom ízén kívül azért érdemes fogyasztani, mert nagyon magas az antioxidáns tartalma, emellett pedig 19 vitamin és ásványi anyag található benne.

Többek között A-, E-, B1-vitaminok, kálcium, magnézium és cink. Csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a diabétesz, epekő és rákos megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet.

Gránátalma

A gránátalma mindamellett, hogy isteni finom salátákba, vagy csak úgy magában, rendkívül magas a C-vitaminban és a E-vitaminban, valamint jelentős mennyiségű A-vitamint, folsavat és ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani az egészséges immunrendszert és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Rengeteg antioxidáns található benne, emellett pedig védi a májat, a vesét és nem szabad elfeledkeznünk a gyulladáscsökkentő hatásáról sem. 

A petrezselyem

Ez az, amit tényleg minden nap használunk, szinte minden ételben. Vajon, amikor beledobjuk a levesbe tudjuk-e, hogy mennyire szuper élelmiszerrel van dolgunk?

A petrezselyem gazdag forrása az antioxidánsoknak, különösen a vitaminoknak (A, C, K) és flavonoidoknak. Segíti az emésztést, a méregtelenítést, hozzájárul a bőr és az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. Magas ásványi anyag (kálium, kálcium, vas) és nyomelem tartalma miatt hozzájárul a csontok és az izmok egészségéhez.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva gazdag forrása az antioxidánsoknak. Magas a rost tartalma, emiatt székletlazító hatása is van. Fokozza a teljesítőképességet, védi a szabad gyököket az agyban, szellemileg frissít.

Magas cukor és kalóriatartalma miatt viszont nála sem árt vigyázni a fogyasztással! Ne essünk túlzásba, napi 5-6 szem maximálisan elegendő, ha az ajánlott napi mennyiséget nézzük.

Cékla

Ez a népszerű gyökérzöldség számos jó élettani hatással büszkélkedhet. Plusz ami különösen jó benne, hogy az alacsony kalóriatartalma mellett viszont a víztartalma, valamint a vitamin- és ásványianyag-tartalma kimagaslóan magas!

Hihetetlen, de szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami a szervezet számára elengedhetetlen. Mi mindenben jár élen a cékla?

Magas rost tartalmának köszönhetően javíthatja a bélműködést és csökkentheti a székrekedés kockázatát. Segíthet a vérnyomás szinten tartásában, és csökkentheti a stroke kockázatát.

Gyulladáscsökkentő hatása van, segíthet az agy egészségnek támogatásában. Javíthatja a látást, valamint erősítheti az immunrendszert is.

Próbáld ki ezt a szuper céklás receptünket:

Szeder

Szinte felsorolhatatlan, hogy mi mindenre jó és mennyi mindenre ajánlják a kutatók. 

Az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, de javítja az emésztését, elősegíti a bőr kollagénképződését, és a rákmegelőzési tulajdonságát sem felejthetjük el.

Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs, erősíti a mellékvesét, javítja az emlékezetet, erősíti az immunrendszert, és egyes kutatások szerint a gyulladáscsökkentő hatásai miatt a gyomorfekély ellen is jó lehet.

Alma

Az alma köztudottan a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Magas antioxidáns tartalma mellett mintegy 20 féle különböző ásványi anyag és nyomelem található benne.

Magas rosttartalmával szemben a kalória tartalma alacsony, így még a diétába is tökéletesen beilleszthető. Gyulladáscsökkentő hatása mellett igazi C-vitamin bomba. Figyelem: Héjával együtt ajánlatos fogyasztani! 

Tudtad? 

Antioxidáns zöldségek

Néhány zöldség még, amelyek szintén magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, a következők:

  • Spenót
  • Kelkáposzta
  • Brokkoli
  • Zöldborsó
  • Zöldbab
  • Zöldpaprika
  • Zöldhagyma

Az antioxidánsok jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen mint láttuk:  javítják az egészséget, segítenek megelőzni a betegségeket, és hosszabb életet biztosítanak. A tudatos táplálkozással, és az életmód változtatásával könnyedén beépíthetjük őket az étrendünkbe.

A fenti antioxidánsban gazdag finomságok kitűnő alapanyagok egy-egy egészséges reggeli, ebéd vagy vacsora elkészítéséhez is. 

Mik az antioxidánsok? itt megnézheted: