Egy orvos szerint a biológiai kora 20 évvel fiatalabb, mint a tényleges kora. Elárulja, hogy mi a reggeli rutinja:

Dr. Mark Hyman, egy 63 éves orvos, aki azt állítja, hogy biológiailag mindössze 43 éves, és ha megnézzük, kétségtelen: tényleg baromira jól tartja magát.

Mi lehet a titka?

Hyman szerint ez részben az egészséges reggeli rutinjának köszönhető, amely magában foglalja a 20 perces meditációt, kávét, testmozgást és egy fehérjében gazdag, kollagénnel, bogyós gyümölcsökkel készült turmixot.

“A legfontosabb dolog a testmozgás, valamint az egészséges zsírokat és növényi ételeket tartalmazó étrend” – mondta Hyman. “Ezeket semmilyen mennyiségű táplálékkiegészítő nem helyettesítheti.”

Hyman nem az öregedés ellen van – csak azt szeretné, ha mindannyian egy kicsit jobban csinálnánk. Szerinte gyakori tévhit, hogy az öregedés automatikusan olyan egészségügyi problémákkal jár, mint az ízületi fájdalmak, a ködös gondolkodás és a krónikus betegségek.

Új könyve, a “Young Forever” az egészséges öregedés tudományát boncolgatja, és olyan szokásokat mutat be, amelyekkel nemcsak az élettartamunkat, hanem a jó egészségi állapotunkat, a jobb életminőségünket is meghosszabbíthatjuk.

Mik pontosan ezek a szokások?

Hyman elmondta, hogy az első dolog, amit minden reggel 6 órakor rögtön az ébredés után tesz, az egy 20 perces meditáció, majd ezután következik a reggeli kávé elkortyolása.

Bizonyított, hogy mindkét szokás segítheti a hosszú életet. A meditáció javíthatja a mentális egészséget és csökkentheti a stresszt, amely jelentős tényezője annak, hogy milyen gyorsan öregszünk.

A kávé pedig összefüggésbe hozható az olyan betegségek, mint a szívbetegség és a demencia alacsonyabb kockázatával. és rengeteg egészségvédő növényi vegyületet, úgynevezett antioxidánst tartalmaz. 

A kávéja után Hyman nekilát egy erőnléti edzésnek, amely szintén a napi rutinjának elengedhetetlen része, és ami elmondása szerint segített neki az izomépítésben, valamint a hátfájás csökkentésében. 

Egyébként a kutatások szerint már kis mennyiségű erőnléti edzés is csökkentheti az egészségügyi kockázatokat, feltéve ha rendszeresen végezzük azokat. Hyman elmondta, hogy a reggeli edzése körülbelül 30 perc, de ha teheti, akkor napközben is szívesen mozog a szabadban, pl. túrázik vagy a kerékpározik.

Na most figyeljünk, jön a szuper reggelije. Íme a recept:

A reggeli edzést követően Hyman egy általa “egészséges öregedési shake”-nek nevezett reggelivel töltődik fel, amely növényi tápanyagok és egészséges zsírok kombinációját tartalmazza olyan összetevőkből, mint a bogyós gyümölcsök, chia magok és kendermagok. Egy igazi fehérjebomba, ami az izomépítéshez és -fenntartáshoz nélkülözhetetlen.

“Ahogy öregszel, az izomtömeg egyre fontosabb. Ez az egészséges öregedés kritikus eleme” – mondta Hyman.  

Itt vannak a turmix összetevői:

  • Kollagén
  • Mandulavaj vagy mandula szemek
  • Chia mag
  • Kendermag
  • Bogyós gyümölcsök
  • MCT olaj
  • Cukkini
  • Cukrozatlan mandulatej

“A turmixok egyszerű módja annak, hogy sok jó élelmiszert vigyél be a reggelidbe, DE nem minden turmix egyforma – sokukban túl sok a cukor.”

“A magvak, a mandulavaj és az MCT-olaj nagyszerű forrásai az egészséges zsíroknak, hogy energikusan, jóllakottan és koncentráltan tartson” – írta Hyman. 

“A kollagénnek bélgyógyító és öregedésgátló tulajdonságai vannak, én pedig igyekszem olyan zöldségeket használni, mint a fagyasztott cukkini vagy karfiol, hogy krémesebbé tegyem a turmixomat, ahelyett, hogy a magas cukortartalmú banánra hagyatkoznék”.

Hyman főként olyan alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket használ a turmixhoz, mint az áfonya, amelyek antioxidánsokban is gazdagok.

“Egy ilyen smoothie-tól egész reggel remekül fogod érezni magad” – mondta.

Bár a biológiai életkor meghatározására szolgáló tesztek ellentmondásosak, jó bizonyítékok vannak arra, hogy az olyan életmódbeli szokások, mint az étrend, a testmozgás és a stresszkezelés éveket adhatnak hozzá az életünkhöz, úgyhogy hajrá! Ha csak egyet is beiktatunk ezekből a rohanós reggeleinkbe, máris pont ennyivel is többet tettünk magunkért.

Ezek is érdekelhetnek: