Az MCT-olaj előnyei közé tartozik a fogyás elősegítése, a kognitív működés javítása és a sportteljesítmény növelése. A kókusz- és a pálmaolaj kombinációjából készült speciális olaj, amely ketogén diéta hasznos kiegészítőjeként jött be a köztudatba, és azt ígéri, hogy felpörgeti az anyagcserénket, nem rakódik le zsírként és gyors energiaforrásként szolgál szervezetünk számára. 

Az MCT olaj népszerű a sportolók, testépítők, a fogyókúrázók és általában az egészséges életmódot követők körében. De mit is takar ez az elnevezés, és minek köszönheti az olaj a sikerét?

Mi az az MCT-olaj?

Az MCT-olaj olyan olaj, amelyet kizárólag ún. közepes láncú zsírsavak alkotnak (MCT = Medium Chained Triglycerides). A normál olajokat és zsírokat (növényi olajok és állati zsírok) ezzel szemben ún. hosszú láncú zsírsavak alkotják.

Ennek eredményeként gyorsabban emésztődnek, mint a hosszú láncú zsírsavak, ami bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat. Könnyebben és hatékonyabban szívódnak fel, és a szakértők szerint az emésztésükhöz nincs is szükség hasnyálmirigy-enzimekre vagy epére. Valójában a szervezet az MCT-ket a májban emészti meg, míg más zsírokat a gyomorban emészt.

Mire jó az MCT-olaj?

1. Az MCT-olaj segíthet a fogyásban

Az MCT-k gyorsabban felszívódnak a szervezetben, mint más zsírok. Ezért a szervezeted gyorsan energiává tudja alakítani fogyasztás után, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy zsírként raktározódik el.

Egy 2010-es, 19 és 50 év közötti túlsúlyos emberek körében végzett kis tanulmányban a résztvevők 16 héten keresztül napi 18-24 gramm MCT-olajat vagy olívaolajat fogyasztottak egy fogyókúra részeként. Azt találták, hogy azok, akik MCT-olajat kaptak, több súlyt és nagyobb mennyiségű zsírt veszítettek, mint azok, akik olívaolajat.

2. Javíthatja az agy és a memória működését

Az agy nem tud zsírt felhasználni energiaként, mint a szervezet többi része, ezért fő energiatartalékként a glükózra támaszkodik.

Az Alzheimer-kór korai jele az agy csökkent glükóz-anyagcseréje, ami azt jelenti, hogy az agy nem tudja megfelelően energiává alakítani a glükózt. Amikor ez megtörténik, az agy más energiaforrásokból, az úgynevezett ketontestekből táplálkozik. A ketontestek a zsír anyagcseréjének termékei, és a májban termelődnek.

Mivel az MCT-k a máj által lebontott zsírok, fogyasztásuk segíthet a ketontest-termelés fokozásában. Ez növeli az agyban rendelkezésre álló energiaraktárakat, ami javíthatja a memóriát és az agyműködést.

Egy 2019-es kis tanulmány szerint az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő japán betegeknél javultak az azonnali és késleltetett memóriatesztek eredményei, miután 12 héten át 20 gramm MCT-t tartalmazó készítményt adtak nekik.

3. Fokozhatja a sportteljesítményt és az energiaszintet.

Mivel az MCT-k könnyen emészthetőek és felszívódnak a véráramba, jó gyors energiaforrás lehet az edzésekhez. Ezt a tulajdonságát a sportolók is előszeretettel használják ki magas intenzitású edzéseik során. 

Fontos megjegyezni, hogy egyes kutatások szerint az MCT-olaj bár jó szolgálatot tehet a kardiónál, addig egyáltalán nem járul hozzá az erőnléti edzések sikeréhez. Legalábbis erre még nem találtak bizonyítékot a kutatók. 

MCT-olaj használata, adagolás, mellékhatások

Mint minden típusú étrend-kiegészítőnél, az MCT-ket is csak mértékkel szabad fogyasztani. 

Mivel az MCT-k másképp emésztődnek, mint a legtöbb zsír, gyomor-bélrendszeri zavarokhoz vezethet, ha túl sokat fogyasztunk belőlük. 

Ennek néhány tünete lehet:

  • Puffadás
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Görcsök

Ennek elkerülése érdekében egyszerre 10ml-t fogyasszunk csak, sőt, eleinte még ennél is kevesebbet, amíg hozzászokunk. 

Egyes dietetikusok egyébként nem is ajánlak belőle napi 4-5 evőkanálnál többet, mivel ekkor már gázképződést, puffadást vagy nem kívánt súlygyarapodást is okozhat. Továbbá, mivel az MCT-ket a máj emészti meg, akinek máj problémája van, az egyáltalán ne is szedjen MCT-olajat az ajánlások szerint.

Fogyasztása: Magában, salátára, kakaóba, reggeli kávéba is jó lehet. Az ételeinkre is tehetünk belőle, de ne süssünk benne! 

Az MCT-olaj egy egyedülálló zsírtípus, amelyet a szervezet másképp dolgoz fel. Bár segíthet a fogyásban, az Alzheimer-kórban szenvedők kognitív működésében és a sportteljesítményben, több kutatásra van szükség ahhoz, hogy biztosat tudjunk róla állítani.

Ezek is érdekelhetnek: