A Nature Medicine című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány váratlanul meglepő és egyben ijesztő felfedezéssel állt elő a csökkentett cukortartalmú termékekben gyakran használt, népszerű cukorpótlóval, az eritritollal kapcsolatban. A tanulmány szerint az eritritol fogyasztása jelentősen növelheti a vérrögképződés, a stroke és a szívroham kockázatát.

A kutatók megállapították, hogy bizonyos szívbetegségek már meglévő kockázati tényezőivel – például cukorbetegséggel – rendelkező embereknél kétszer nagyobb a szívroham vagy a stroke kockázata, ha vérükben a magasabb az eritritol szintje, szemben azokkal akiknél ugyan ez az érték alacsony. Ráadásul kis mennyiség elfogyasztása is jelentősen emeli ezt a szintet.

A tanulmányban bemutatott további laboratóriumi és állatkísérletekből kiderült, hogy az eritritol a jelek szerint elősegítheti a vérlemezkék összetapadását, így serkentheti a véralvadását.

A Calorie Control Council a következőképpen reagált: “a tanulmány eredményei ellentétesek az évtizedes tudományos kutatásokkal, amelyek szerint a csökkentett kalóriatartalmú édesítőszerek, mint például az eritrit, biztonságosak, amint azt az élelmiszerekben és italokban való felhasználásukra vonatkozó globális szabályozási engedélyek is bizonyítják.

A cukorpótlók európai gyártói szövetsége (European Association of Polyol Producers) pedig egyelőre nem reagált a tanulmányra mondván még nem tudták részletesen áttekinteni annak tartalmát.

A kutatás vezetője egyelőre azt javasolja, hogy lehetőség szerint csökkentsük vagy mellőzzük az eritritol használatát további vizsgálatokig.

Mi az eritritol?

A szorbithoz és a xilithez hasonlóan az eritritol egy cukoralkohol, egy szénhidrát, édessége körülbelül 70%-a a cukorénak, és a szakértők szerint nulla kalóriatartalmúnak számít.

A mesterségesen előállított eritritolnak nincs maradandó utóíze, nem növeli a vércukorszintet, és kevésbé hashajtó hatású, mint egyes más cukoralkoholok.

Az élelmiszeripar édessítőjévé vált, rendkívül népszerű adalékanyaga az alacsony szénhidráttartalmú termékeknek és a kifejezetten cukorbetegeknek szánt élelmiszereknek, mivel a textúrája teljesen hasonló a cukoréhoz.

A probléma, hogy az eritritol tartalom ezekben a termékekben meglehetősen magas, így pont azok fogyasztják a legtöbbet belőle akiknél eleve nagyobb a fent felsorolt események kockázata.

Váratlan felfedezés

A kutatás vezetője szerint az eritritol és a szív- és érrendszeri problémák közötti kapcsolat felfedezése teljesen véletlenszerű volt.

A kutatás eredeti célja az volt, hogy olyan ismeretlen vegyi anyagokat vagy vegyületeket találjanak egy személy vérében, amelyek előre jelzik a szívroham, a stroke vagy a halálozás kockázatát. ennek során találtak egy vegyületet ami, mint végül kiderült az eritritol.

(az eredeti cikk itt olvasható: CNN HEALTH)

Ezek is érdekelhetnek: