A New Yorker magazin egy igazán ütős címlappal és cikkel dobta be a témát.

“Nem úgy volt, hogy továbblépünk az Ozempicről és a soványságot könnyedén ünneplő kultúráról?” – vetik fel a kérdést.

Szerintem már nem kell bemutatni, sokan hallottak már róla, amit manapság egyre többen fogyókúrás csodaszerként (nyíltan vagy nem nyíltan) kezdtek el használni a látványos fogyás érdekében.

Már régóta suttognak arról, hogy Ozempic és testvérmárkái az étvágy elfojtásával segíthetnek hirtelen karcsúbbá válni.

A celebek, akik olykor fennen hirdetik az egészséges életet, és azt kommunikálják, hogy genetikailag ilyenek, vagy mert sokat edzenek vagy mert éppen rendkívül keményen diétáznak, gyakran a háttérben ezzel az injekcióval értek el látványos eredményt, de erről persze elfelejtenek beszélni.

A gyógyszer olyannyira titkos, hogy továbbra sem tudni, hogy a gazdagok és hírességek közül ki szedte vagy szedi – kivéve, Elon Muskot, aki a Twitteren feltett, újonnan karcsúsodott testalkatával kapcsolatos kérdésekre a “böjtöt” említette, majd hozzátette: “és Wegovy”. (ami szintén az Ozempic egyik testvérmárkája)

Az érdeklődés már a közösségi médiában, többek között a TikTok feedjeiben is megfigyelhető, ahol az #ozempic 589 millió, a #wegovy 228 millió megtekintést ért el.

A nagyobb probléma az az, hogy az emberek hülyeségében úgy látszik jó társak az orvosok is, akik felírják a receptköteles injekciókat olyanoknak is, akiknek valójában nincs is rá szükségük.

Mi az Ozempic (Szemaglutid)

Az Ozempic eredetileg egy olyan injekciós gyógyszer, amely a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek vércukorszintjének szabályozására szolgál. Bár hivatalosan nem fogyókúrás gyógyszer, a kutatások szerint az ezt szedő emberek valóban némi súlyvesztésről számoltak be.

Maga az injekció Amerikában akkor került reflektorfénybe először, amikor az emberek arról kezdtek találgatni, hogy vajon Kim Kardashian használta-e, hogy beleférjen Marilyn Monroe ruhájába a 2022-es Met-gálán. (Ő cáfolta a pletykát.)

Azóta pedig ennek az étvágycsökkentő injekciónak köszönheti szinte a fél világ a fogyókúrás eredményeit. Amiről mindenki tud, de amiről mégsem beszélnek teljesen nyíltan. 

A New Yorker magazin szerint “egyesek számára ez egyfajta szabadságot kínál.”

“Szinte úgy érzem, hogy ez a gyógyszer lehetővé teszi számomra, hogy lazán álljak az ételekhez, ami mindig is kulturálisan idegen volt számomra” – mondja a lapnak nyilatkozó (és nevét nyíltan nem vállaló) színésznő. 

Sokaknak nem csak az ételekhez való viszonyát változtatta meg, hanem elmondásuk alapján az alkohol problémáikban is segített. A használók arról számoltak be, hogy a szer hatására már nem kívánták annyira az italt, és kevesebbel is beérték.

Szóval a megoldás adott: mindenki ezt csinálta, aki tudta, vagy anyagilag megtehette: keresett egy orvost, aki hajlandó volt felírni neki receptre. 

A cukorbetegek már többször hangot adtak jogos felháborodásuknak, hiszen nem jutnak hozzá a gyógyszereikhez, mert országos hiánycikk lett azok miatt, akik indokolatlanul használják. 

Azt már nem is kell mondanunk, hogy ezek sajnos többnyire testképzavaros emberek. “Van egy 2-es típusú cukorbeteg barátom, aki szedi a gyógyszert, amelyre felírták, de nehezen találja meg. Komoly problémám van azokkal az orvosokkal, akik ezt írják fel, amikor olyan emberektől veszik el, akiknek valóban szükségük van rá.” – írja az egyik kommentelő a magazin Instagram posztjánál.

Milliók küzdenek a fogyásért, így teljesen érthető a vágy az olyan szerek iránt, amelyek azt állítják, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kínálnak megoldást egy hajtós időszakra, amikor nem tudsz magadnak egészséges ételeket főzőcskézni, vagy elég gyakran eljutni az edzőterembe. 

Mi mégis amellett kampányolunk, hogy ne kockáztasd sem a saját, sem a mások (gondolunk itt a cukorbetegekre, akiknek tényleg szüksége van rá) egészségét azzal, hogy a engedsz az efféle kockázatos fogyókúrás injekciók vonzerejének.

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a valódi életmódváltás hosszú távon kifizetődnek: az egészség nem játék, a mellékhatásokról pedig még csak nem is beszéltünk.

Ezek is érdekelhetnek: