Egyetemista koromban az alvás opcionálisnak számított, de egyes szakmákban, mint pl. a sürgősségi osztályon az orvosok sajnos első kézből tapasztalják meg az alvásmegvonás veszélyeit. 

Bár fiatalabb korunkban az alvás feleslegesnek tűnhet, jó ha tudjuk, hogy elengedhetetlen az egészségünkhöz és a hosszú életünkhöz. Egészségünk minden aspektusára hatással van, beleértve az anyagcserénket, a súlyunkat, a hangulatunkat, gyógyulásunkat és a kognitív működésünket. Kutatások szerint 7 óránál kevesebb éjszakai alvás negatív hatással van a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre és az idegrendszerre is. 

Az elmúlt 100 évben egy-két órával csökkent az alvással töltött átlagos idő, és egyre többen szenvednek alvásproblémákkal. 

Kutatások kimutatták, hogy az alvásmegvonás egyik mellékhatása lehet az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség, magas vérnyomás, depresszió, szorongás, demencia, alkoholfogyasztás és még sorolhatnánk. 

Miért az alvás az egyik legfontosabb tényező a testsúlycsökkentés szempontjából?

Néha nem is értjük, hogy egy-egy diéta miért nem jár sikerrel. Egészséges étrendet követünk, naponta három liter vizet iszunk és rendszeresen sportolunk. Minden szempontból egészséges életmódot folytatunk. Akkor mégis hol rontjuk el a dolgot?

Az emberek gyakran nagyon sok figyelmet fordítanak a megfelelő étrendre és az edzésre, miközben figyelmen kívül hagyják, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanolyan fontos a fogyás és az egészség szempontjából. 

Íme néhány ok, amiért az alváshiány súlygyarapodáshoz vezethet:

#1 Megzavarja az étvágyat szabályozó kulcsfontosságú hormonok egyensúlyát.

A ghrelin és a leptin két olyan hormon, amely az étvágyunkat és az éhségjelzéseket befolyásolja.

A ghrelin szintje éjszaka csökken, mivel a szervezetnek alvás közben nem kell annyi energiát termelnie, mint ébrenlét közben. A leptin szintje ellenben emelkedik, azt üzenve az agynak, hogy nincs szükség az éhségérzet kiváltására.

Azok az emberek azonban, akik nem alszanak eleget, vagy alváshiányban szenvednek, végül túl sok ghrelin kerül a szervezetükbe. A szervezetet “becsapják”, és azt hiszi, hogy éhes, és több kalóriára van szüksége. Ezzel párhuzamosan a leptinszint is csökken, ami miatt állandóan éhesnek érezhetjük magunkat. 

A több ghrelin és a kevesebb leptin eredményeként az ember végül hízik.

#2 A stressz szintje megemelkedik.

Minél alváshiányosabb vagy, annál magasabb lesz a szervezet kortizol (stresszhormon) szintje, ami vízvisszatartást okoz és növeli az étvágyat. Ilyenkor valószínűleg rosszul is választasz ételt, mert a szervezeted stresszhelyzetben megpróbál szerotonint termelni, hogy megnyugtasson, és ennek legegyszerűbb módja a magas zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása.

#3 Az anyagcsere lelassul.

Az alváshiány miatt túl fáradt vagy ahhoz, hogy sportolj. Ennek következtében a szervezeted kevesebb kalóriát éget el energia formájában.

Hogyan biztosíthatod, hogy eleget és pihenten aludj?

Átlagosan a szervezetnek naponta körülbelül 7-8 óra alvásra van szüksége.

Ahhoz, hogy az alvással töltött idő igazán pihentető legyen, a következőkre célszerű figyelned:

  • Kerüld a koffeint és a koffein tartalmú italokat délután 3 óra után.
  • Igyál meg egy pohár tejet elalvás előtt.
  • Kapcsold ki az elektronikus kütyüket este 10 után.
  • Lehetőleg vacsorázz korán.
  • Igyál több vizet a nap folyamán.
  • Kerüld a késő esti testmozgást.

Ezek is érdekelhetnek: