Egy új kutatás szerint a napi egy csésze kávé 4-6%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és azt sugallja, hogy a kávénak gyulladáscsökkentő hatása is lehet

A korábbi kutatások a kávét a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe, de az ital hatásai mögött meghúzódó mechanizmusokat nem ismerték jól.

Egy új kutatás szerint, amely különféle hormonokat és gyulladásos markereket mért a kávéfogyasztókban, arra az eredményre jutottak, hogy a kávénak gyulladáscsökkentő hatása is lehet, valamint csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és jelentős hatással van a hormonokra, köztük a leptinre és az adiponektinre. (A gyulladás ugyanis növelheti az inzulinrezisztenciát és ezáltal a cukorbetegség kockázatát.)

A kutatók 152 479 személy egészségügyi adatait értékelték, amelyek többek között az Egyesült Királyság Biobankjától származtak.

Megvizsgálták, hogy az egyének naponta mennyi kávét ittak meg – 0 és körülbelül 6 csésze között –, valamint a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását 13 éven keresztül.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a kávé segít csökkenteni a gyulladásos biomarkereket, amelyekről ismert, hogy fokozódnak, ha gyulladás van a szervezetben, mint például a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

A kutatók azonban úgy vélik, hogy a kávé fajtája is számít – a szűrt vagy az eszpresszókávé – a legnagyobb kockázatcsökkentéssel jár.

Az eredmények összhangban vannak azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek összefüggést azonosítottak a magasabb kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázata között a különböző populációkban és demográfiai csoportokban – mondja Andrew Odegaard, PhD, a University of the University of Epidemiology and Biostatistic professzora. 

A cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy tegyünk meg mindent a több fizikai aktivitás érdekében. Korlátozzuk az ülőmunkát, kerüljük a dohányzást, alkoholt, és étkezzünk kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követve. Mindezt kiegészítheti egy optimális jó minőségű kávé rendszeres fogyasztása is

Ezek is érdekelhetnek: