Őszintén szólva, hallottunk már arról, hogy a sör pozitív hatást gyakorol a szervezetre, de senki nem részletezte igazán, hogy mik is ezek az előnyök.
(Mindez nem jelenti azt, hogy nincsenek hátrányai és negatív hatásai!)

Viszont most koncentráljunk az élettani előnyökre!

1. Az egészséges artériákért dolgozik

Egy kutatás szerint egy korsó sör rugalmassá teszi az artériákat, ami egyenletes véráramlást eredményez. Ennek következményeként vérrögképződés sem történik, a stroke esélye pedig csökkenhet.

2. A veseműködésre is jó

Tanulmányok megerősítik, hogy a sörfogyasztás 40%-kal csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A sörben lévő víz és alkohol javítja a vizelet áramlását, és hígítja is: ez vezet a kockázat mérséklődéséhez.

3. A szívedre szintén hasznos

Igen, megdöbbentő módon, mivel korábbi jelentések szerint az alkoholok rendkívül károsak a szívre, a de legújabb kutatások szerint egy korsó sör egészséges lehet. A pennsylvaniai Scranton Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy főként sötét ale-ek csökkenthetik a szívroham előfordulását. 

4. Nyugtató a hatása 

A sör gazdag B-vitaminban, azon belül is a legnagyobb koncentrációban B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin) és B9 (folsav), de tartalmaz B5-öt (pantoténsav) és B12-t (kobalamin) is. A szűretlen sörökben nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a szűrt változatokban. 

5. Hatásos a rák elleni küzdelemben

Tanulmányok bebizonyították, hogy a sörfőzéshez használt különféle vegyületek, például a Xanthohumol miatt jó hatású lehet a rák gyógyításában. A University of Idaho kutatói szerint a sörben olyan kulcsfontosságú összetevők vannak, amelyek fontosak lehetnek a gyulladásos megbetegedések elleni küzdelemben. A komlóban található savak, a humulonok és lupulonok képesek lehetnek megállítani a bakteriális fertőzés terjedését és a betegség kialakulását.

6. Tele van ásványi anyagokkal

A sör több szükséges ásványi anyagot is tartalmaz. Előnyös kalcium-magnézium aránya, segíti az epe- és vesekőképződés megelőzését. Fontos továbbá, hogy káliumban gazdag, ugyanakkor nátrium kevés van benne, ami az egészséges vérnyomásnak kedvez. A felsoroltak mellett még a sör vasat, szelént és rezet is tartalmaz.

7. Rostban gazdag

A sör sok oldható rostot tartalmaz, ami távol tart a kockázatos koleszterintől, segít a vércukorszint szabályozásában.

8. Elég élvezetes

Ugyan már, ezt senki sem tagadhatja, nem is részletezzük tovább 😉 

9. Jót tesz az agynak

A sörben lévő szilícium mennyisége fokozza az agy működését.  Azoknál a 65 év felettieknél, akik a vizsgált időszak alatt minimális adag alkoholt fogyasztottak, kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem vagy sokkal többet ittak. 

10. A csontokra is jótékony hatása van 

A sör szilíciumtartalma miatt is segíti a csontok erősítését. De meg kell találnunk az egyensúlyt! A massachusettsi Tufts University kutatói úgy találták, hogy míg napi egy-két pohár sör jelentősen csökkentheti a csonttörések kockázatát, annál több már emelné a törések veszélyét.

A sörben nem található koleszterin és zsír, és a legtöbb típusa fehérjében is viszonylag szegény táplálék; kalóriatartalma pedig alacsonyabb, mint az alkoholmentes italok többségének. Mértékkel fogyasztva ezért a diéta kiegészítője lehet mindazoknál, akik zsír- és koleszterinszegény étrendet folytatnak.

Ezek is érdekelhetnek: