Az étrendünk tükröződik a bőrünkön, ill. “az vagy amit megeszel”. Ezt a kifejezést már sokszor hallottuk, és tulajdonképpen sok mindent el is árul a nutrikozmetikáról. 

Definíció szerint a nutrikozmetika a táplálkozás és a kozmetika kombinációja, célja pedig a szépség és egészség belülről történő fenntartása. A fogyasztók egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a szép bőr eléréséhez nem elég csupán egy arcmaszk használata, vagy a havi egy kozmetikai tisztítás. 

A nutrikozmetikumok gyakorlatilag olyan termékek, amelyekben összemosódik az egészség és a szépség. A felhasznált összetevőktől függően hatékonyak lehetnek a bőr, a haj, a köröm, a fogyás és még a barnulás szempontjából is. Vásárolhatjuk őket kapszulák, tabletták, iható ampullák, porok, “gumi-vitamin” stb. formájában is.

A nutrikozmetikumokkal nem a bőr kialakult rendellenességei ellen küzdünk, és a hagyományos kozmetikumokkal ellentétben nem kívülről hatnak, hanem belülről kifelé táplálják a bőrt, a hajat és körmöket, és így a problémák megelőzésére szolgálnak inkább, mintsem orvoslására.

Életünk során nem kerülhetjük el, hogy bőrünk öregedjen. Nyilván nem menekülhetünk a ráncok és ősz hajszálak elől. De elősegítheti az idő előtti öregedést az életmód, a táplálkozás, a környezeti tényezők, az UV-fény okozta károsodás vagy bizonyos metabolikus problémák és gyógyszerek is. A bőrrel kapcsolatos bizonyos problémák, mint például az öregedés jelei azonban legtöbbször a bőr alsóbb rétegeiben, a dermiszben gyökereznek. 

Ezekkel az ehető kozmetikumokkal segíthetünk bőrünknek a fiatalságunk megőrzésében, bizonyos öregedési folyamatok lassításában és tovább megőrizhetjük a természetes szépségünket.

Viszont ez nem azt jelenti persze, hogy a hagyományos bőrápolási termékeket már nem is kell használnunk. A táplálékkiegészítők a dermiszre (a bőr alsó rétegére) gyakorolnak jótékony hatást, és a helyi kozmetikumokkal együtt érdemes használni őket, amelyek pedig az epidermiszre, azaz a bőr felső rétegére hatnak. A külső és a belső szépség így lesz megtámogatva mindkét oldalról. 

Hogyan javítják ezek a termékek a kinézetünket? Mire van szüksége a bőrnek és a hajnak?

A nutrikozmetikumok lényege, hogy belülről kifelé táplálnak. Ezek az összetevők azok, amelyek a táplálkozáson keresztül tökéletes külsőt ígérnek számunkra:

A kollagénről és hialuronsav jótékony hatásairól már sokat hallottunk régebben is. A kollagéntermelés megőrzése vagy támogatása például igen hatékony öregedésgátló eszköz. Ez azonban nehezen kivitelezhető, mivel a kollagén a bőr mélyebb szintjén, a dermiszben termelődik. Ekkor jönnek képbe a nutrikozmetikumok.

A vitaminok közül az A-, C- és E-vitaminok, a nyomelemek közül a cink és a szelén fontossága emelhető ki. Ezek a környezet káros hatásai (pl. dohányfüst, ultraibolya sugárzás) által kiváltott bőr öregedéstől egyfajta anti-aging szerként óvják a bőrt.

A bőrgyulladás is jellemzően belső szinten kezdődik. Az antioxidánsokkal, omega 3 és 6 zsírsavakkal, C-, E-vitaminnal, cinkkel, linolén- és linolsavval kiegészített nutrikozmetikai készítmények mind-mind belsőleg is támogatják a sejteket és elejét veszik a gyulladási folyamatoknak.

Ha rugalmas bőrre, puha hajra és erős körmökre vágyunk, minden szinten meg kell erősítenünk őket. A hialuronsav táplálja a szerkezetüket, a karotin és a lutein pedig nagy segítséget nyújt a védelemben és a fiatalon tartásban.

Ezek is érdekelhetnek: