Miközben egyre közeledik a tavaszi és nyári szezon, és egyre több szabadtéri tevékenységeket tervezünk a szeretteinkkel, van-e elég energiánk és motivációnk ahhoz, hogy aktívan részt is vegyünk ezekben a különböző tevékenységekben? 

Vagy legszívesebben csak elnyúlnánk a kanapén? Néha érthetetlen, hisz odakint egyre többször süt már a nap, csicseregnek a madarak, ébred a természet, ….csak mi érezzük fáradtnak vagy kimerültnek magunkat, mintha ólmokat cipelnénk a végtagjainkon. 

Szakértők szerint néhány életmódbeli változtatás nagyban hozzájárulhat az energia raktárak feltöltéséhez és ahhoz, hogy a lehető formában várjuk a melegebb időt!

A napi szokások megváltoztatása nem csak abban segíthet, hogy túléljük a rohanó hétköznapokat, de az elsődleges cél az, hogy jól is érezzük magunkat a bőrünkben. 

Íme néhány tipp, amelyeket megvalósítva növekszik az energiánk, és jobb lesz a közérzetünk. És ez nem csak ígéret!

1. Pihenj eleget

Nem meglepő, hogy letargikusnak érzed magad, ha nem alszol eleget éjszaka. A szervezetnek hagyni kell elegendő időt arra, hogy kipihenje magát és feltöltődjön. 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az immunrendszer erősítésének egyik legfontosabb módja az, ha eleget alszunk. A legtöbb felnőttnek éjszakánként legalább 7 vagy 8 órát kellene aludnia az optimális egészség érdekében.

Törekedj arra, hogy ez az óraszám meglegyen, és minden nap nagyjából ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel.

2. Ne a diéta, hanem a kiegyensúlyozott étkezés legyen fókuszban

A nyár közeledtével sokan aggódnak a fürdőruhaszezon miatt – így ez az évnek ez a leggyakoribb időszaka a fogyókúra megkezdésére. A probléma az, hogy egy rossz étkezési szokás azonban nagyon megviselheti az energiaszintet. 

Ha például hirtelen lecsökkented a bevitt kalóriákat vagy drasztikusan csökkented a szénhidrátfogyasztást, a szokásosnál fáradtabbnak érezheted magad. Gondolj arra, hogy ha nem eszel eleget, az olyan, mintha benzin nélkül próbálnál autót vezetni.

Állítsd az étrended középpontjába a teljes értékű, tápanyagokban gazdag élelmiszereket. A gyümölcsök, zöldségek, tiszta fehérjék és összetett szénhidrátok azok az alapvető összetevők, amelyek folyamatosan ellátnak energiával, és biztosítják a vitaminokat és fontos tápanyagokat a szervezeted számára.

Korlátozd viszont a feldolgozott élelmiszereket, a cukros italokat és a túlzott mennyiségű alkoholt, amelyek mind gyengíthetik az immunrendszert.

3. Maradj hidratált

Az egészséges immunrendszerhez elengedhetetlen az elegendő vízfogyasztás. Segít kimosni a méreganyagokat a szervezetből, és fenntartja a szervek megfelelő működését. Jó, ha tudod, hogy a napközbeni fáradtság leggyakoribb oka a dehidratáltság.

A napi vízbevitel egy részét olyan hidratáló ételek fogyasztásával is fedezheted, mint a görögdinnye, a zeller és az uborka, de ez nyilván nem elég. Ha először nehéznek tűnik többet inni, akkor is folyamatosan növeld a mennyiséget, és ezzel lassan hozzászoktatod a szervezeted a több folyadékra.

4. Kezeld a stresszt

Könnyű mondani, nem igaz? Viszont az tény, hogy a stressz nagyon tudja gyengíteni az immunrendszert, ami által pedig fogékonyabbá tesz a betegségekre. 

Fontos, hogy megtaláld azokat a módszereket, amelyek a legjobban segítenek a stressz kezelésében, a kikapcsolásban, és töltődésben: legyen szó meditációról, légzéstechnikáról, vagy olyan stresszcsökkentő tevékenységekről, mint a jóga vagy a szabadban tett hosszú séta.

5. Rendszeres testmozgás

Ha fáradtnak érzed magad, akkor mind tudjuk, hogy a filmnézés vagy a kanapén való üldögélés csábítóbb lehet az edzés helyett. 

Az igazság azonban az, hogy már egy kis mozgás is segíthet abban, hogy jobban érezd magad. A rendszeres testmozgás nem csak az állóképességet növeli, de fokozza az endorfin termelést, ami segít javítani a hangulatodat.

Az aktívabb életmód nem jelenti azt, hogy nagy intenzitású napi tevékenységekbe kell belevágnod. Egyszerűen csak alakíts ki olyan rutint, ami jól esik, pl. sétálj esténként néhány kilómétert vacsora után.

Törekedj hetente többször 30 perces testmozgásra – azzal a céllal, hogy legalább egy kicsit megemeld a pulzusszámod. De már 10 perc is sokat számíthat, ezért a minimumot ennyiben határozd meg, és szép lassan növeld az edzés hosszát.

Ezek is érdekelhetnek: