Ezek olyan kifejezések, amelyeket a dietetikusok és a táplálkozási szakértők az étrendekre és a megfelelő tápanyagbevitelre utalva használnak. Te hallottál már róluk? 

A makro- és mikrotápanyagok az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok, amelyek az élelmiszerekben találhatók.

Íme minden, amit tudni kell róluk.

Mi a különbség?

Mivel az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani a tápanyagokat, a táplálékból tudjuk magunkhoz venni. A tápanyagok elengedhetetlenek az emberi egészséghez, az energiához, a növekedéshez, a szaporodáshoz és a betegségek megelőzéséhez is szükségesek. 

Összesen 6 alapvető tápanyagra van szüksége a szervezetnek: szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és víz. 

Mindezek két kategóriába sorolhatók: makrotápanyagok és mikrotápanyagok.

  • A makrotápanyagok az emberi táplálkozás elsődleges építőkövei, ezek alkotják az ételek kalóriatartalmát, és ide tartoznak a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok.
  • A mikrotápanyagok kisebb tápanyagkategóriák, mint például az egyes vitaminok és ásványi anyagok.

Bár mindkét tápanyagtípus alapvető fontosságú, az emberi szervezetnek nagyobb mennyiségű makrotápanyagra van szüksége, mint mikrotápanyagra, innen a makro (nagy) és mikro (kicsi) tápanyagok kifejezések.

A szénhidrátok a növényi élelmiszerekben található cukrok, keményítők és rostok, amelyek a szervezet elsődleges energiaforrását jelentik. A szénhidrátok az emésztés során glükózzá bomlanak le, amelyet a szervezet a nap folyamán energiaként használ fel, továbbá segítenek a vércukor- és inzulinanyagcsere szabályozásában, részt vesznek a koleszterin- és triglicerid-anyagcserében, és támogatják a bélrendszer egészségét. A szénhidrátok megtalálhatók a gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben, babban, lencsében és tejtermékekben.

A fehérjék aminosavakból állnak, és állati és növényi formában egyaránt megtalálhatók. A fehérjék hozzájárulnak a szerkezeti és mechanikai működéshez, szabályozzák a sejtekben és a szervezetben zajló folyamatokat, és szükség esetén energiát biztosítanak. A fehérje megtalálható a húsban, baromfiban, tenger gyümölcseiben, tojásban, tejtermékekben, babban, lencsében, diófélékben és magvakban.

A zsírok zsírsavakból állnak, és telített és telítetlen formában léteznek. A zsírok a szervezet fő tárolt energiaforrása, hozzájárulnak a sejtek szerkezetéhez és működéséhez, szabályozzák a hőmérsékletet, védik a test szerveit és zsírban oldódó vitaminokat biztosítanak a szervezet számára. A zsír megtalálható az állati zsírokban, olajokban, tejtermékekben, avokádóban, diófélékben és magvakban.

A víz szintén makrotápanyag abban az értelemben, hogy nagy mennyiségben van rá szüksége a szervezetnek. Bár a víz kalóriákon keresztül nem szolgáltat energiát, az emberi élethez nélkülözhetetlen.

A mikrotápanyagok számos anyagcsere-folyamatért felelősek a szervezetben, és vitaminokból és ásványi anyagokból állnak, azonban a makrotápanyagokkal ellentétben; a mikrotápanyagok nem kalóriaforrások. Összesen 13 vitamin és 15 ásványi anyag van, amelyeket az egészséghez nélkülözhetetlennek minősítettek. 

A vitaminok a sejtműködéshez, a növekedéshez, az anyagcseréhez és a fejlődéshez szükségesek, és zsírban és vízben oldódó formában egyaránt megtalálhatók. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-, D-, E- és K-vitamin, amelyek a májban és a szervezet zsírszöveteiben hosszabb ideig tárolhatók, míg a vízben oldódó vitaminok közé tartozik a B-vitamin és a C-vitamin, amelyek nem tárolhatók a szervezetben, ezért rendszeresebb fogyasztásra van szükség. 

Az ásványi anyagok olyan szervetlen anyagok, amelyek a csontozathoz, a hormonokhoz és még sok máshoz szükségesek. Ide tartozik a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a nátrium, a klorid, a magnézium, a vas, a cink, a jód, a króm, a réz, a fluorid, a molibdén, a mangán és a szelén.

Miért számít a minőség?

Az élelmiszer a szervezetünk elsődleges tápanyagforrása, ezért az elfogyasztott étel minősége nagy hatással van általános egészségi állapotunkra. 

Általánosságban elmondható, hogy a teljes értékű élelmiszerek mind a makro-, mind a mikrotápanyagok tápanyagdúsabb forrásai, mint a feldolgozott élelmiszerek. 

A feldolgozott élelmiszerek ugyan tartalmaznak fehérjét, zsírt és szénhidrátot, de forrásuk gyakran finomított, és vitamin- és ásványi anyag tartalmukban hiányos. 

Ezért általánosságban azt mondhatjuk hogy a teljes értékű élelmiszerekből álló, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása a legjobb módja annak, hogy biztosítsuk az optimális egészséghez szükséges makro- és mikrotápanyagok bevitelét, szükség esetén kiegészítésekkel támogatva.

Ezek is érdekelhetnek: