A PCOS megértése
A policisztás ovárium (petefészek) szindróma a kutatások szerint a nők meddőségének egyik leggyakoribb oka, ami sajnos majdnem minden tizedik nő számára problémát okoz.
A PCOS egy hormonális egyensúlyhiány, amely hatással lehet az ovulációra, a menstruációra, befolyásolhatja az általános egészségi állapotot és a termékenységet.
E problémák mellett szorosan összefügg anyagcserezavarokkal is, amelyek súlygyarapodást és inzulinrezisztenciát, vagy 2-es típusú cukorbetegséget is okozhatnak.
PCOS tünetei
A PCOS tünetei általában fokozatosan jelennek meg, közéjük tartozik a zsíros bőr, a súlygyarapodás, a haj elvékonyodása, túlzott szőrnövekedés, a rendszertelen menstruáció (szabálytalan lesz vagy akár el is maradhat a havi vérzés) és súlyosabb esetben okozhat depressziót is.
Ami elmondható, hogy nincs két ugyanolyan PCOS-os beteg, a tünetek és laboratóriumi leletek is nagyon eltérőek lehetnek.
A PCOS-ben szenvedőknek jellemzően több ciszta van a petefészkükben, amit az androgéneknek nevezett hormonok túltermelődése okoz.
Ha PCOS-t diagnosztizáltak nálad, vagy PCOS-re jellemző tüneteid vannak, akkor az egészséges étrendre való áttérés remek kiindulópont lehet a kezelésben.
Íme, amit a PCOS táplálkozással történő kezeléséről tudni kell.
Mire fókuszálj?
Főleg a friss vagy a minimálisan feldolgozott élelmiszerekben kell gondolkodnod.
Fogyassz minél több gyümölcsöt és zöldséget, sovány húsokat, magas fehérjetartalmú élelmiszereket, dióféléket, magvakat.
Válassz teljes kiőrlésű gabonát
A teljes kiőrlésű, minimálisan feldolgozott gabonák közé olyan termékek tartoznak, mint a 100% teljes kiőrlésű búzatermékek, a bulgur, az árpa, a zabpehely, a barna rizs, a hajdina, a köles, vagy a quinoa.
A finomított szénhidrátok gyulladást okoznak, súlyosbítják az inzulinrezisztenciát, és kerülni vagy jelentősen korlátozni kell őket. Ilyenek a reggeli péksütemények, cukros desszertek, és tulajdonképpen bármi, ami fehér lisztből készül.
Az olyan tészták, amelyek elsődleges összetevője a durumliszt vagy durumbúzaliszt, magas szénhidráttartalmúak és alacsony rosttartalmúak, ezért ezek szintén nem ajánlottak.
Hidratálj gyakran… vízzel!
A szervezeted számára létfontosságú, hogy jól hidratált maradj. És bár számtalan italféleség létezik, a víz mindig a legjobb választás. Ha unod a sima vizet, akkor próbáld ki egy kis citrommal vagy lime-mal, egy kedvenc gyógynövényeddel, például mentával.
A tej szintén jó választás a PCOS-ben szenvedő nők egy részének (ha bírja a gyomrod), ami viszont fontos, hogy kerüljük el jó messzire a magas cukortartalmú italokat, például a gyümölcsleveket, energiaitalokat és üdítőket.
Egyél gyakrabban kisebb adagokat
A napi háromszori étkezés helyett próbálj meg három-négy óránként egy-egy kisebb étkezést vagy uzsonnát beiktatni. Törekedj arra, hogy mindegyikben legyen sovány fehérje vagy zöldség. Jó megoldás lehet pl. egy light/ natúr joghurt 10g mandulát belekeverve, vagy egy keményre főtt tojás sárgarépával és humusszal.
Iktass be az étrendedbe halat
A lazac, a szardínia és a hering nagyszerű omega-3 zsírsav források. Próbáld meg, hogy hetente legalább kétszer eszel halat. Ha nem vagy nagy rajongója a halaknak, akkor pedig egy evőkanál őrölt lenmag naponta joghurtba vagy turmixba keverve remek módja annak, hogy növényi forrásból is hozzájuss az omega-3 zsírsavakhoz.
Növeld a rostbevitelt
A rostok fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Itt megtalálod a legrostosabb élelmiszerek listáját:
Törekedj arra, hogy naponta legalább 25 gramm rostot fogyassz teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek kombinációjából. Ahhoz, hogy kitaláld, hány gramm rostot tartalmaznak az általad választott élelmiszerek, nézd meg a kalória,- és tápanyagtáblázatunkban:
Korlátozd a nátriumot
Korlátozd a feldolgozott élelmiszereket, és ha mégis ilyet választasz, akkor keresd az olyan címkéket, mint “csökkentett nátriumtartalmú”, vagy “só hozzáadása nélkül” készült. Fontos megjegyezni, hogy a sóbevitel csökkentése nem jelenti azt, hogy az ételeknek íztelennek kell lenniük! Használj gazdagon fűszernövényeket, ízesíts friss citrommal, kurkumával, paradicsommal, zöld és piros paprikával, fokhagymával, hagymával, esetleg ízesített ecetekkel.
Prioritás a szójafehérje
A szójafehérje jótékony tápanyag lehet a PCOS-ben szenvedők számára, mivel javíthatja az anyagcsere és a szív- és érrendszer egészségét. A táplálkozási szakemberek szerint ideális esetben naponta 25 gramm szójafehérjét kellene enni vagy inni. Néhány jó szójafehérje-forrás a tofu, az edamame, a szójadió, a szójavaj és a szójatej.
Mint látod, sok esetben a kerülendő ételeknek szerencsére mindig fellelhető egy táplálóbb és előnyösebb változata a boltok polcain, így igazán nem kell nélkülözni semmiben. Ennek ellenére mielőtt száműznél bizonyos élelmiszereket az étrendedből, a legjobb, ha konzultálsz szakorvossal, aki ajánlani tud majd további lépéseket is.
A PCOS-barát étrend és néhány életmódbeli változtatás segíthet javítani a hangulatodat, és csökkentheti a tüneteket, és ha időnként mégis (teljes joggal!) frusztráltnak érzed magad, akkor megoldást nyújthatnak az olyan stresszcsökkentő technikák, mint a rendszeres testmozgás, a jóga és a meditáció.
Ezekre nemcsak a kellemetlen tüneteket csökkentésében számíthatunk, de ezzel együtt megelőzik a hosszú távú egészségügyi problémák kialakulását is.