Sokan közülünk a rostokat az emésztés egészségével és a bélműködéssel hozzák összefüggésbe. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának azonban rengeteg minden mást is köszönhetünk.
Nemcsak a székrekedés meghiúsítása a rostok egyetlen feladata. A rost erősítheti az immunrendszert, segít csökkenteni a koleszterinszintet, és más betegségek, például cukorbetegség, vagy a vastagbélrák kockázatát is.
Megakadályozza a vércukorszint megugrását, ami által hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, így segítenek a fogyásban és javítják az általános egészségi állapotot.
A rost, a növényi eredetű élelmiszerek (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, diófélék és bab) azon része, amelyet a szervezet nem tud lebontani.
Emésztetlenül halad át a szervezeten, tisztán és egészségesen tartja az emésztőrendszert, megkönnyíti a bélmozgást, és kiöblíti a koleszterint és a káros rákkeltő anyagokat a szervezetből.
A rostnak két fajtája van: oldhatatlan és oldható.
Az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel vízben. Ez az a terjedelmes rost, amely segít megelőzni a székrekedést, és megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a búzapelyhekben és az olyan zöldségekben, mint a sárgarépa, a zeller és a paradicsom.
Az oldható rostok vízben oldódnak, és segítenek a vércukorszint szabályozásában és a koleszterinszint csökkentésében. Jó forrásai közé tartozik az árpa, a zabpehely, a bab, a diófélék és a gyümölcsök, például az alma, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és a körte.
Sok élelmiszer tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt. Általában minél természetesebb és feldolgozatlanabb az élelmiszer, annál magasabb a rosttartalma.
A húsban, a tejtermékekben és a cukorban nincs rost. A finomított vagy „fehér” élelmiszerekből, mint például a fehér kenyér, a fehér rizs és a péksütemények, a legtöbb rostot a feldolgozás során eltávolították.
Magas rosttartalmú élelmiszerek, amelyeket érdemes fogyasztani
Szakemberek azt javasolják, hogy napi 25 és 35 gramm közötti rostbevitelre törekedjünk. A kutatások szerint azonban a legtöbben ennek a mennyiségnek a felét sem fogyasztják.
Íme a legrostosabb ételek, amit már most jó, ha beépítesz az étrendbe.
Teljes kiőrlésű tészta
A teljes kiőrlésű gabonafélék nagyszerű rostforrások, és egészséges fitonutriensekben is gazdagok (amelyekről úgy tartják, hogy segítenek megelőzni a különböző betegségeket). Hagyd ki a fehér tésztát az étrendedből, és válaszd helyette a teljes kiőrlésű tésztát.
Rosttartalom: 100 grammonként = 9,2 g rost
Árpa
Az árpa egy olyan gabona, amely gyakran méltatlanul háttérbe szorul az étrendekben. Próbáld meg beledobni levesekbe, vagy keverj össze egy egytálételt belőle a kedvenc darált húsoddal és friss zöldségekkel.
Rosttartalom: 100 grammonként = 17 g rost
Csicseriborsó
A hüvelyesek a legjobb fehérje- és rostforrások közé tartoznak. A csicseriborsó pedig az egyik sztár közülük is. Add őket salátákhoz, készíts belőle hummuszt, vagy süsd meg egészben, hogy ropogós rágcsálnivalót kapj.
Rosttartalom: 100 grammonként = 17 g rost
Edamame bab
Az edamame, vagyis az éretlen szójabab nagyon kellemes állagú. Emellett azon kevés növényi források egyike, amelyek a szervezetednek szükséges összes aminosavat tartalmazzák, így vegánok és vegetáriánusok számára is remek választás.
Rosttartalom: 100 grammonként = 5 g rost
Lencse és a sárgaborsó
Ez a két hüvelyes hasonló tápanyag profilú, és hasonló módon használják fel.
A sárgaborsó és a lencse is kiemelkedő rostforrás, valamint gazdag káliumban és magnéziumban is gazdag.
Gyorsan megfőzhetők, és remekül használhatók levesekben. Próbáld ki, hogy a lencsével helyettesíted a chilis babban lévő darálthús egy részét, hogy növeld a növényi eredetű finomságokat.
A rostok mennyisége:
lencse 100 gramm = 8,3 g rost
sárgaborsó 100 gramm = 7,9 g rost
Bogyós gyümölcsök
Minden bogyós gyümölcs jót tesz a szervezetednek, de a szeder és a málna tartalmazza a legtöbb rostot. Szezonon túl mirelitként szerezd be, így is tökéletesen hatásos! Ha nem szereted a felolvasztott bogyók pépes állagát, akkor hozzá a reggeli turmixba, vagy keverd a zabpehelybe.
Rosttartalom: 100 grammonként 6,5 g rost
Körte
Egy másik gyümölcs, a körte fantasztikus rostforrás. Sok más gyümölcshöz képest különösen magas az oldható rosttartalma, ami lassítja az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet.
Rosttartalom: 1 közepes körte = 6g rost
Chia mag
Egy kanál chia maggal is már nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Hihetetlenül gazdag rostokban, omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és gazdag fehérjeforrás. Teheted zabpehelybe, joghurtba, pudingba, müzlibe, salátákba és turmixokba.
Sokan szeretik a kocsonyás állagot, de ha te nem tartozol közéjük, akkor próbáld ki, hogy közvetlenül fogyasztás előtt keverd őket a turmixba vagy a joghurtba, így nincs annyi idejük felszívni a vizet és megduzzadni.
Rosttartalom: 2 evőkanál = 10g rost
Avokádó
Nagyszerű forrása az egészséges zsírsavaknak, de káliumot, magnéziumot, A-, E-, C-, K- és B-vitaminokat is tartalmaz.
Kenhetsz avokádót a pirítósra margarin vagy vaj helyett, vagy készíthetsz belőle guacamolet, ami teljes kiőrlésű kekszekkel vagy nyers zöldségekkel párosítva egy másik finom módja a napi rostbevitelnek.
Rosttartalom: 1/2 avokádó = 5g rost
Mindemellett számos átalakítást végezhetünk az étrendünkön, amivel segítjük a magasabb rostbevitelt. A fehér rizst cseréld le barna rizsre, vagy kísérletezz a bulgurral. Ezek az alternatívák magasabb rosttartalmúak, mint a hagyományosabb társaik – és lehet, hogy rájössz, hogy szereted az ízüket.
Válassz teljes kiőrlésű kenyeret pirítóshoz és szendvicsekhez.
Ha otthon sütsz valamit, akkor próbáld ki, hogy a fehér liszt felét vagy egészét helyettesíted teljes kiőrlésű liszttel.
Adj a reggelihez lenmagot. Keverd a joghurtba vagy a turmixhoz. A lenmag apró barna magvak, amelyek magas rost- és omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, ami csökkentheti a vér összkoleszterinszintjét. A magokat kávédarálóban vagy konyhai robotgépben őröld meg, mielőtt használnád.
A legtöbb gyümölcs és zöldség magas rosttartalommal rendelkezik, ami egy újabb jó ok arra, hogy minél többet iktass be a napi étrendedbe. Lehetőleg előre mosd meg és vágd fel, és tedd őket a hűtőbe, hogy mikor megéhezel, rögtön az egészséges nassolnivalók után nyúlj, és ne vigyen el más irányba a csábítás. Egy marék dió szintén egészséges, magas rosttartalmú nassolnivaló.
Végezetül pár hasznos tipp a rostokhoz
Ha nem vagy hozzászokva a sok rosthoz, akkor viszont nem árt figyelni, hogy fokozatosan vezesd be az étrendbe. A hirtelen, túl sok mennyiségű rost fogyasztása kellemetlen tüneteket, puffadást és görcsöket is okozhat.
Egy másik fontos tipp: Ha rostot adunk az étrendünkhöz, ügyeljünk arra, hogy elegendő vizet is igyunk. A rostok felszívják a vizet, ezért minél több rostot adsz az étrendedhez, annál több folyadékot is kell innod. Ha nem iszol eleget, akkor az adott esetben székrekedéshez is vezethet.
Ha lassan és folyamatosan növeljük a rostbevitelt, és mellette sok folyadékot iszunk, a szervezetünk alkalmazkodni fog, és meghálálja a gondoskodást.