Az Egészségügyi Világszervezet szerint semmi értelme.

A WHO figyelmeztet a mesterséges édesítőszerek használatára, kiemelve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát.

Újonnan kiadott feltételes iránymutatásuk szerint ugyanis a cukormentes édesítőszerek (ide tartoznak a mesterséges édesítőszerek és a természetes alternatívák is, mint például a stevia) hosszú távon sajnos egyáltalán nem játszanak közre a testsúly szabályozásában. 

“Az embereknek más módszereket kell fontolóra venni a cukrok bevitelének csökkentésére például a természetesen előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerek (például gyümölcsök), vagy cukrozatlan élelmiszerek és italok fogyasztását” – mondta Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója. 

A nem cukros édesítőszerek (NSS) használata nem jár semmilyen, a testzsírral kapcsolatos hosszú távú előnnyel – hívja fel a figyelmet a szervezet -, és az NSS használata valójában a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatához is vezethet.

De hogyan jutott a WHO erre a következtetésre a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban? És mégis mi a baj velük?

A WHO jelentése szerint a rövid távú, kontrollált vizsgálatokban van bizonyíték arra nézve, hogy a nem cukros édesítőszerek nagyobb mértékű fogyasztása alacsonyabb testsúlyhoz és testtömegindexhez (BMI) vezetett, de “a hosszú távú, prospektív megfigyelési tanulmányokban a BMI és az elhízás kockázatának növekedésével járt”. 

Kár lenne tagadni, hogy miért is választjuk ezeket az édesítőket. Pozitív oldaluk, hogy kényelmes alternatívát kínálnak a cukor- és kalóriabevitel csökkentésére az általuk elvárt édes íz biztosítása mellett, ugyanakkor tudni kell, hogy növelhetik az étvágyat, az édes íz utáni vágyat, ami pedig sajnos növelheti az elfogyasztott napi kalória mennyiségét is.

A mesterséges édesítőszerek népszerűsége az évek során ugrásszerűen megnőtt, így gyakorlatilag a modern társadalom mindenütt jelenlévő részévé váltak. A probléma azzal kezdődik, hogy az emberek gyakorta összekapcsolják gondolatban azt, ami “diétás” az “egészségessel”. 

Viszont az a helyzet, hogy általában a hozzáadott vagy nem cukros édesítőszereket tartalmazó élelmiszerek és italok egyáltalán nem tartoznak az egészséges élelmiszerek közé, sőt általában kifejezetten magas feldolgozottságúak, és ezzel együtt tápanyagszegények.

Az eredmények egyre inkább azt jelzik számunkra, hogy ezek az élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket naponta emberek milliói fogyasztanak, és amelyek több ezer élelmiszerben és italban vannak jelen, egyáltalán nem tekinthetők a cukor egészséges és biztonságos alternatívájának. Bánjunk óvatosan a használatukkal.

Az eritritol negatív hatásáról korábban megjelent cikkünk itt olvasható:

Ezek is érdekelhetnek: